В последните 30 години учениците у нас са намалели наполовина

2139
В последните 30 години учениците у нас са намалели наполовина
Снимка: БГНЕС

От 1991 г. до момента в страната са закрити 1435 училища, от тях 630 са начални училища, 776 са основни училища и 29 са средни училища. За сравнение през същия период учениците в училищната мрежа са намалели от 1 366 927 до 708 628, или са намалели с 658 299 ученици. Това каза министърът на образованието и науката Николай Денков в отговор на парламентарен въпрос от народния представител Елена Гунчева, свързан с това колко училища - начални, основни и средни, са закрити в България от 1990 г. насам.

"До 1991 г. закриването на общинските училища е било в правомощията на окръжните народни съвети", съобщи министър Денков. Той обясни, че сега процедурата за промени в училищната мрежа е определена в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), и в Наредба номер 9 от 19 август 2016 г. за институциите в предучилищното и училищното образование.

Близо 10 000 учители работят на срочни договори

Към 10 000 учители у нас, или около 10% от всички, работят на срочни договори, като близо 1/2 от тях са по заместване, съобщи в. "Сега"...

Според министъра основните причини за закриването са свързани с демографските промени в страната, които с годините се задълбочават и водят до промени в училищната мрежа.

Той отбеляза, че обезлюдяването на районите води до различия в социално-икономическия профил, в инфраструктурата и до осигуряването на равен достъп до качествено образование на учениците в отделни общини и региони. В резултат на това има слети класове и липса на квалифицирани учители.

"Подобно организационно решение на образователния процес поставя учениците в неравностойно положение при тяхната училищна подготовка, при социализацията им и при кандидатстването им след завършването на образователен етап и степен. Демографските проблеми в страната се отразяват най-отчетливо върху малките населени места и затова преобладаващият брой закрити училища са в такива населени места. Но закриването на училищата, поне през последните години, е следствие, а не е причина за демографските проблеми", заяви министър Денков.

Той каза, че решенията за закриване на училища са съобразени с необходимостта от качествено образование, с осигуряването на съвременна образователна и подкрепяща училищна среда, с възможността за обучение в самостоятелни класове и с получаването на знания и компетентности според възрастовото развитие, заложбите и талантите на учениците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com