Вълчев: Недостигът на учители ще се задълбочава

4040
Вълчев: Недостигът на учители ще се задълбочава
Снимка: БГНЕС

Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Очакваме най-голям недостиг в системата на образованието след 10 години. Тази година първоначалните ни данни и информация показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции, но имаме недостиг по някои дисциплини. Някои позиции ще бъдат обезпечени с т.нар. неправоспособни учители, които нямат учителска правоспособност. Другаде ще се съчетават предмети или пенсионери ще остават 1 или 2 години след навършването на пенсионна възраст, за да преподават“, обясни Вълчев.

Вълчев: Изваждането на НИМХ от БАН е приемлив вариант за разрешаване на проблема

Борисов покани на среща в Министерския съвет протестиращите служители от Националния институт по метеорология и хидрология, които искат...

Според него все още страната ни разполага с резерв от подготвени кадри, които са завършили образованието си в предходните години, но не са се включили в системата на образованието.

„Затова увеличаваме възнагражденията, които са много важен фактор. Правим още няколко политики“, увери просветният министър.

Той подчерта, че в министерството е започнал процес на картографиране на търсенето и предлагането на учителска работа, защото в големите градове, където има педагогически факултети, има излишък на учители. Не такава е обаче ситуацията в малките градове, където се отчита недостиг.

„Предвиждаме също така да стартираме една национална програма, която да бъде за своеобразна алтернативна пътека за хора, които не са учители, но желаят да преподават. Да могат да влязат в училище, да бъдат подкрепени в период от една година и да придобият педагогическа правоспособност. Да имаме своеобразен корпус от обучени учители, които да са се съгласили предварително да бъдат насочени към определени училища“, обясни Вълчев. Той допълни, че това ще бъдат училища, които най-трудно си намират учители, най-неблагоприятно е да се работи и има най-голяма концентрация на проблемни деца.

Ремонтират 500 училища и детски градини през тази и следващата година

500 училища и детски градини ще бъдат ремонтирани през тази и следващата година по оперативна програма „Региони в растеж“ и...

„Образованието е ежедневен и многогодишен процес, който изисква постоянни усилия. Най-важната армия, която може да се справи с това обществено предизвикателство, са учителите и за това ние залагаме на тях“, увери образователният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование