Заради случаи като в Ардино, МОН иска персонална отговорност за преписване

17914
Заради случаи като в Ардино, МОН иска персонална отговорност за преписване

От топ 10 до 653 – това е съдбата на СОУ „В. Левски” в Ардино след тазгодишните матури. През миналата година кажи-речи всичко живо в училището в Ардино е пълно с отличници, но това предизвиква подозрение.

Специално за област Кърджали са пратени над 30 инспектори. В Ардино са хванати доста преписвачи – от 36 ученици, шестима са с анулирани работи заради преписване. Тази година в цялата страна двойките по български език и литература (БЕЛ) са 3394, а шестиците са 7057.

"Ученици на хартия" в Ихтиман

Половината или малко повече от половината - това са резултатите от присъствието на вписаните като учещи деца в професионалната гимназия...

Търговия е много силно да се каже, но има тенденция, призна пред Нова телевизия Александър Тригонов, началник. Сега в Ардино резултатът е добър 3,68, при 5,62 през миналата година.

Със сигурност основната причина за спада на резултата е наличието на инспектори, посочи Тригонов. Той обаче добави и други фактори – подмяна на училители, донякъде и бих се съгласил с директорката на училището, че това е различен випуск.

Да, трябва да има наказания за директори и учители, които подсказват на ученици на матури, каза Тригонов.

Освен в Ардино, имало подобен случай в село Маджарово. Там спадът на успеха е с единица и половина. Няма обаче рекорди в посока нагоре. Имало и училище – в Долни Дъбник, където и миналата, и тази година успехът е слаб 2,80.

Ни лук ял, ни лук мирисал - положението с преписването в Ардино и Ихтиман

През миналата година СОУ „Васил Левски” в Ардино е седмото най-престижно училище в България по успех от матурата по българс...

Тригонов посочи още, че имало и сигнали от външни оценители, че има идентични работи от различни училища дори. За следващата година ще има оптимизация на процедурата по анулиране на изпитна работа. Причината – използване на нецензурен език в „свободната част” на изпита. Псувните са към „хора от системата”, заяви Тригонов. Ще има и увеличаване на броя на квесторите, както и специано обучение за тях, персонана отговорност за преписване – и за ученици, и за учители, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали