ЕС поиска от Русия незабавно да спре нахлуването си в Украйна

28906
ЕС поиска от Русия незабавно да спре нахлуването си в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Външните министри на страните-членки на ЕС призоваха Русия "да спре незабавно всякаква форма на враждебни действия" по границата с Украйна, след като Киев обяви, че украинската артилерия е унищожила руски бронетранспортньори, навлезли на украинска територия.

Министрите, които обсъдиха в Брюксел кризите в Ирак и Украйна, призовават също Русия да изтегли силите си от границата, се казва в текста на заключенията от срещата. "Всяко едностранно военно действие от страна на Руската федерация в Украйна под какъвто и да било претекст, включително хуманитарен, ще бъде смятано от ЕС за явно нарушение на международното право", допълниха министрите.

В началото на срещата много от тях предупредиха Русия срещу всякакво военно проникване в Украйна. "Разтревожен съм от информациите" за навлизане на руски бронетранспортьори на украинска територия, "ако има руски военни коли или персонал в Украйна, те трябва да бъдат изтеглени незабавно или последствията ще бъдат много сериозни", каза британският външен министър Филип Хамънд. "Това е една потенциално много опасна ситуация", допълни той.

Стана ясно и че посланикът на Русия във Великобритания Александър Яковенко е бил повикан в британското външно министерство, за да "разясни информациите за руско военно проникване в Украйна". Британското външно министерство съобщи новината в Twitter.

"Става дума за голямо нарушение" на международното право, смята шведският му колега Карл Билд. Датският външен министър Мартин Лидегаард също заяви, че е дълбоко разтревожен от руското поведение в последните месеци, както и в последните часове. "Руските власти трябва да разберат, че както в ЕС, така и в САЩ, ние сме много ангажирани да отговорим на всяка агресия от Русия", допълни той.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди навлизането на руски бронетранспортьори на територията на Украйна, като определи това като "навлизане", а не "нашествие". По-рано днес украинското президентство съобщи, че украинската артилерия е "унищожила" голяма част от колоната от бронетранспортьори, която според Киев проникнала в Източна Украйна от Русия снощи.

От своя страна Русия осъди опитите за изваждане от релси на хуманитарната й помощ за населението в Източна Украйна. Руското външно министерство категорично отрече военни сили на страната да са минавали границата с Украйна. Генерал-майор Игор Конашенков заяви, че "няма никакъв руски военен конвой, който да е преминавал руско-украинската граница...", но е по-добре украинските въоръжени сили "да унищожават фантоми вместо бежанци или собствените си войници".

Индексът Dow Jones се е понижил с 0,35%, а Nasdaq – с 0,03%. Европейските акции, които бележеха печалба, също понижиха стойността си. На фондовата борса във Франкфурт (DAX) стойността на акциите спадна с 1,4%, като преди съобщението от Украйна борсата вървеше нагоре, а в Париж – с 0,37%.

Украйна унищожила руски бронетранспортьори по пътя на руския хуманитарен конвой

Украинската артилерия е "унищожила" голяма част от бронетранспортьорите, които според Киев проникнали в Източна Украйна от Русия снощ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа