13 000 души са роби на Острова

12181
13 000 души са роби на Острова
Снимка: Getty Images/Guliver

Във Великобритания около 13 000 души са живели през 2013 г. при робски условия, което е четири пъти повече от предварителните оценки, съобщи в. "Телеграф", цитиран от БГНЕС.

По данни на министерство на вътрешните работи броят на жертвите на робство на Острова през миналата година варира между 10 000 и 13 000 души. Става дума за жени, принуждавани да проституират, домакински персонал, работници във ферми, фабрики и в риболова. Преди това данните от Центъра за трафик на хора към националната криминална агенция бяха определили броят на жертвите на робство през 2013 г. на 2 744 души.

Вътрешният министър на Лондон Тереза Мей определи като "шокиращ" размера на нарушенията.

С огласяването на новата стратегия на правителството за борба с робството Тереза Мей заяви: "Първата стъпка за изкореняване на напастта на съвременното робство е признаването и противопоставянето на неговото наличие. Определените размери на проблема във Великобритания са шокиращи и тези нови числа остро усилват необходимостта от бързи действия".

В момента в Парламента обсъждат проектозакон за борба с модерното робство, който предвижда осигуряване на нови права на съдилищата в Англия и Уелс, за да могат магистратите да защитават хората, подлагани на трафик в страната и държани там против волята си. Шотландия и Северна Ирландия също планират подобни мерки. С огласяването на правителствената стратегия за управленията във властта, службите им и техните партньори Тереза Мей подчерта, че правораздаването е само част от отговора на въпроса. Тя допълни, че "суровата действителност" показва, че робството все още съществува в градовете и провинцията по света, включително и в Обединеното кралство.

Вътрешно министерство ще разположи по основните пристанища и летища специални екипи на своите гранични сили, които да засичат и да се противопоставят срещу модерното робство в страната и в чужбина. С промените в правната сфера ще бъде засилено действието на правата на властта да конфискува облагите от престъпна дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com