300 от водещите икономисти в света поискаха по-строги данъчни правила

1023
300 от водещите икономисти в света поискаха по-строги данъчни правила
Снимка: Thinkstock

300 от водещите икономисти в света призоваха за нови правила, които да задължат компаниите да оповестяват облагаемите си дейности във всички държави, в които оперират. В писмо, адресирано до световните лидери, икономистите настояват Великобритания да „поеме водачеството“ в инициативата за по-голяма данъчна прозрачност, съобщава BBC.

„Необходими са нови глобални споразумения за данъчното облагане страна по страна, включително държавите, които са данъчни убежища. Правителствата трябва да се уверят, че информацията за истинските собственици на компании и тръстове е публична“, пишат икономистите, сред които са авторът на икономически бестселъри Томас Пикети и миналогодишният носител на Нобелова награда за икономика Ангъс Дийтън. Инициатор на писмото пък е неправителствената организация Oxfam.

Разкриват изцяло Panama Papers

Panama Papers ("Панамски досиета"), които предизвикаха огромен скандал заради изтеклите информации за укриването на доходи в световен м...

Призивите на експертите вероятно са провокирани и от скандалите около Panama Papers („Панамските документи“), които разкриха мащабни схеми за укриване на данъци в световен мащаб.

„Данъчните убежища на практика позволяват на компании и отделни личности да минават тънко за сметка на цялото човечество“, обяснява мотивите си да подпише писмото д-р Ха-джун Чан от Университета в Кеймбридж.

Колегата му Джефри Сакс от Университета „Колумбия“ допълва, че именно чрез данъчните убежища „богатите и влиятелните управляват света на финансите“.

Според Джеймс Куармби, адвокат от международната правна фирма Stephenson Harwood, обаче офшорните центрове играят важна роля в сферите на финансите и търговията.

Майката на бивш транспортен министър се появи в Panama Papers

Майката на бившия транспортен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Пламен Петров е била акционер в офшорна компания. Разкрити...

„Панамските документи“ показаха, че много хора използват офшорките за криминални дейности. Но не можем да закрием тези центрове само заради отделни престъпници. В Ню Йорк, Франкфурт и Лондон се перат много повече пари“, смята той.

Още подробности по темата прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа