4-дневна работна седмица срещу пълна заплата пробват в Испания

1600
4-дневна работна седмица срещу пълна заплата пробват в Испания
Снимка: iStock

Един от мозъците на проекта се казва Иниго Ерехон, лидер на малката лява партия "Мас Паис". Той вече от месеци настоява за въвеждането на четиридневна работна седмица. „В сравнение с другите европейски страни, в Испания хората имат едни от най-продължителните работни дни. В същото време производителността на труда тук не е особено висока“, обяснява той и пита: „Защо не опитаме да прекарваме по-малко време зад писалището и така да си освободим повече време за приятни неща?“.

Каква е целта на този проект?

Франция и Испания сключиха конвенция за двойно гражданство

Франция и Испания подписаха конвенция за двойното гражданство. Това се посочва в заключителното съобщение от 26-та френско-испанска сре...

Ерехон е внесъл предложението си за четиридневна работна седмица в испанския кабинет - и през есента то ще тръгне като пилотен проект. Около 6000 души, които работят в общо 200 средни и малки фирми, ще преминат на 4-дневна трудова седмица - и то поне за една година. През цялото това време те ще продължат да получават пълната си работна заплата.

Целта на този проект: фирмите да открият нови работни места. Ако петима души работят през седмицата по един ден по-малко, фирмата може да назначи още един човек на пълен работен ден. За целта испанската държава дава пари на фирмите, участващи в пилотния проект - говори се за около 50 милиона евро.

В държавния бюджет тези пари ги няма, но правителството възнамерява да използва средствата от помощния пакет на ЕС за борба срещу пандемията. Според Хуан Торес, професор по икономика в университета в Севиля, това не е кой знае каква драма: „Да, ще изхарчим пари за един експеримент, без да знаем дали той действително ще донесе нещо. Но разходите са обозрими“, казва икономистът. И подчертава, че финансирането на 4-дневната работна седмица не влиза в конкуренция с другите мерки от помощния пакет, тъй като струва съвсем малко.

Проф. Торес е убеден, че 4-дневната работна седмица ще създаде нови работни места. А Испания изпитва остра нужда от повече трудова заетост. През февруари броят на безработните скочи на над 4 милиона - за пръв път от близо пет години насам, когато страната още се бореше с последиците от тежката икономическа криза. А сега се бори срещу пандемията. „На пръв поглед това сякаш е най-лошият възможен момент за провеждането на такъв експеримент. Но всъщност е точно обратното. Защото кризата, предизвикана от коронавируса, ни принуждава да преосмисляме“, казва проф. Торес.

Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?

Възможно ли е пандемията от COVID-19 да доведе до положителни промени в трудовия живот на отделните държави? И още - възможно ли е подо...

Лудост или шанс?

Пилотният проект се ръководи от експертна група, в която влизат представители на правителството, синдикатите и бизнеса. Специално бизнесът засега гледа критично на 4-дневната работна седмица. Една организация на предприемачите от провинция Арагон дори я нарича „лудост“. Според тези предприемачи, за да излезе Испания от кризата, трябва да се работи повече, а не по-малко.

Иниго Ерехон е на обратното мнение. „Нашият експеримент ще даде резултат, а това ще ни осигури възможността да подхванем дебат за условията на труд в Испания. Сигурен съм, че този проект ще спомогне в Испания да се работи по-добре. А от това полза ще имат всички“, казва Ерехон. И пояснява, че най-много ще спечелят младите хора, които най-често са принудени да работят по 10-11 часа на ден.

Под въпрос е обаче дали фирмите ще запазят 4-дневната работна седмица и след края на експеримента. Защото тогава държавните помощи ще отпаднат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа