"Арабската пролет" спечели наградата "Сахаров" 2011 за свобода на мисълта

3169
"Арабската пролет" спечели наградата "Сахаров" 2011 за свобода на мисълта
Снимка: Getty Images/Guliver

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда от Европейския парламент всяка година от 1988 г. насам

Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта през 2011 г. отива при петима представители на "арабската пролет", в знак на признание и подкрепа на техния стремеж за свобода и опазване на човешките права. Наградата ще бъде връчена на победителите от председателя на ЕП Jerzy Buzek на 14 декември на тържествено заседание в Страсбург.

Лауреатите на наградата "Сахаров" за 2011 г. са Asmaa Mahfouz (Eгипет), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Либия), Razan Zaitouneh (Сирия), Ali Farzat (Сирия) и посмъртно Mohamed Bouazizi (Тунис). Тази номинация бе внесена съвместно от ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелените.

След решението на Председателския съвет (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи) в четвъртък сутринта, Йежи Бузек подчерта, че "тези хора са допринесли за исторически промени в арабския свят и наградата потвърждава солидарността на Европейския парламент и твърдата подкрепа в борбата им за свобода, демокрация и край на авторитарните режими". В заключение той добави, че тяхната награда е "символ за всички тези, които работят за достойнство, демокрация и основни права в арабския свят и извън него".

Asmaa Mahfouz

Г-жа Mahfouz се присъединява към египетското младежко движение "6-ти април" през 2008 г., като помага за организирането на стачки в подкрепа на основните права. Продължителният тормоз върху журналисти и активисти от страна на режима на Мубарак, както и събитията в Тунис, провокират Asmaa Mahfouz да организира собствени протести. Нейните видеоклипове в YouTube и мнения в Facebook и Twitter помагат на египтяните да се мотивират и да отстояват правата си на площад Тахрир. След като е задържана от Висшия съвет на въоръжените сили, тя е освободена под гаранция в резултат на натиска от страна на видни активисти.

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi

Ahmed al-Sanusi е прекарал 31 години в либийски затвори в резултат на опит за преврат срещу полковник Кадафи. Член на Националния преходен съвет, в момента той работи за постигането на свобода, хуманизъм и установяване на демократичните ценности в либийското общество след Кадафи.

Razan Zaitouneh

Г-жа Zaitouneh, адвокат в областта на правата на човека, е създател на сирийския информационен блог за права на човека (SHRIL), който докладва за убийствата и нарушенията на правата на човека, извършвани от сирийската армия и полиция. Информацията, която тя дава, се превърна във важен източник за международните медии. В момента тя се укрива от властите, които я обвиняват, че е чужд агент, и са арестували съпруга и по-малкия ѝ брат.

Ali Farzat

Ali Farzat, политически сатирик, е добре известен критик на сирийския режим и неговия лидер Башар ал-Асад. Карикатурите на Farzat станаха още по-директни, след като започнаха въстанията през март 2011 г. Те подиграват управлението на Башар ал-Асад и вдъхновиха началото на бунта в Сирия. През август 2011 г., сирийските сили за сигурност упражняват физическо насилие върху него, като чупят двете му ръце в знак на "предупреждение", и конфискуват рисунките му.

Mohamed Bouazizi

Г-н Bouazizi, тунизийски търговец, се подпали в знак на протест срещу непрестанното унижение и тормоз от тунизийските власти. Общественото съчувствие и гняв, вдъхновени от това действие, доведоха до свалянето на тунизийския президент Бен Али. Самозапалването на г-н Bouazizi допринесе за разпалването на събитията, известни като "Арабската пролет", довели до важни промени в други арабски страни като Египет и Либия -.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, наречена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда от Европейския парламент всяка година от 1988 г. насам, на физически лица или организации, които са направили важен принос към борбата за правата на човека или демокрацията. Наградата е придружена от 50 000 евро.

Другите двама финалисти тази година бяха Dzmitry Bandarenka - граждански активист и журналист от Беларус, и колумбийската общност за мир San José de Apartadó. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа