Арестуваха избягалия в Норвегия бивш командир на ЧВК "Вагнер"

6132
Арестуваха избягалия в Норвегия бивш командир на ЧВК "Вагнер"
Снимка: Telegram

Избягалият в Норвегия бивш командир на частната военна компания „Вагнер“ е бил арестуван от полицията в скандинавската страна. Причината е незаконно преминаване на границата, което самият Андрей Медведев призна. Задържането му е съгласно Закона за миграцията, предават местните медии.

Медведев разкри, че е получил помощ, за да премине границата между Норвегия и Русия в Пасвикдален, но без да навлиза в повече подробности за това. Той подаде молба за убежище в скандинавската страна, а през последните дни се намираше в център за нарушители на миграционните закони в Осло.

Пригожин за сравненията с Распутин: Аз не лекувам, а карам враговете да кървят

Създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин отвърна на сравненията между него и Григорий Распутин, кой...

Пред руския правозащитен проект Gulagu.net бившият командир на взвод от „Вагнер“ заяви, че е готов да свидетелства за престъпленията на създателя на паравоенната организация Евгений Пригожин.

Адвокатът му Брайнулф Риснес потвърждава, че клиентът му е бил арестуван в неделя вечерта, но казва, че в това няма никаква драма, пише NRK.no. „Предисторията е несъгласие относно мерките за сигурност. Въведени са значителни мерки за сигурност. Медведев има проблеми да се адаптира към тях“.

Мъжът е бил изпратен в имиграционен център за задържане в Трандум. В ново видео Медведев разказва как е бил задържан, сложили са му белезници и са го отвели. Пак пред Gulagu.net заявява, че няма доверие на норвежките власти и изразява страх от това да бъде депортиран обратно в Русия, където според него може да бъде убит.

„Официално те не ме подозират в нищо, свободен човек съм. Помолих за убежище и обясних защо“, добавя бившият командир от „Вагнер“. Към момента властите в Норвегия не са заявявали, че искат да го екстрадират в Русия. Същото смята и адвокатът му.

Провалът на Пригожин: От 50 хил. вербувани затворници воюват само 10 хил. (ВИДЕО)

Към януари 2023 година Евгений Пригожин, известен като "готвачът" на Путин и създател на частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" е вербув...

Руският правозащитник Владимир Осечкин, който е основател на Gulagu.net, обаче също се опасява, че Медведев може да бъде убит „по брутален начин“, след като е станал свидетел на различни престъпления. От неговото подразделение е бил и Евгений Нужин – боецът от „Вагнер“, чиято екзекуция с чук беше записана и пусната в онлайн пространството.

Медведев вече е бил разпитан за участието си в ЧВК „Вагнер“. Той беше част от организацията в продължение на няколко месеца през 2022, преди да избяга. Сега казва, че е станал свидетел на масови убийства. Дал е показания пред Националната служба за криминални разследвания в скандинавската страна, която е част от разследването на военни престъпления в Украйна към Международния наказателен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа