Австрия прие резолюция за геноцида в Сребреница

1769
Австрия прие резолюция за геноцида в Сребреница
Снимка: Getty Images/Guliver

Парламентът на Австрия прие единодушно резолюция относно геноцида в Сребреница, с която се отдава почит на убитите на 11 юли 1995 г. босненци,

В резолюцията се отправя искане към австрийските власти да продължат активно да подкрепят отбелязването на геноцида в Сребреница заедно с други членове на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

До приемането на резолюцията се стигна след официалното посещение на австрийския министър на правосъдието Алма Задич в Босна и Херцеговина тази седмица.

В текста на резолюцията се посочва, че тя се приема по повод 27-мото възпоменание на етническото прочистване и геноцида в Сребреница, която е обявена за защитена зона с резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 16 април 1993 г.

Ново обвинение срещу Додик за отричане на геноцида в Сребреница

Канадският институт за изследване на геноцида (IGC), чийто директор е Емир Рамич, е повдигнал наказателни обвинения за отричане на "ген...

''Босненските сръбски сили, ръководени от генерал Ратко Младич и въз основа на заповед на тогавашния президент на Република Сръбска (съставна част на Босна и Херцеговина), окупираха и подчиниха този град. През следващите няколко дни под командването на генерал Младич бяха извършени масови убийства, в които участваха босненски сръбски войници, паравоенни части и нередовни полицейски части", се казва в доклада.

В резолюцията се припомня, че над 8000 босненски мъже и момчета, които са потърсили защита от Силите за защита на ООН (UNPROFOR), са били убити.

"В същото време приблизително 30 000 жени, деца и възрастни (хора) бяха насилствено прогонени в рамките на мащабна операция за етническо прочистване. По този начин това събитие се превърна в най-тежкото военно престъпление в Европа след края на Втората световна война", се казва в резолюцията.

В текста на резолюцията се посочва още, че всички тези "трагични събития в Сребреница" са оставили у оцелелите "травми и дълбоки емоционални белези".

Австрийските депутати заявиха още, че с резолюция на Европейския парламент 11 юли е обявен за Европейски ден за възпоменание на жертвите от Сребреница.

Правосъдният министър на Черна гора свален от власт заради отричане на геноцида в Сребреница

Парламентът на Черна гора уволни министъра на правосъдието на страната за изразяване на съмнения относно геноцида през 1995 г. в Сребре...

"За да се осигури мирно бъдеще и успешно съжителство, е необходимо всички политически представители, както в Босна и Херцеговина, така и по света, да се изправят пред най-мрачните глави от историята и да признаят миналото. Отбелязването на геноцида в Сребреница и солидарността с жертвите са от ключово значение за по-доброто бъдеще на всички граждани на Босна и Херцеговина, както и за укрепване на историческото съзнание, че подобни ужасни престъпления никога не трябва да се повтарят", се казва в заключение в резолюцията.

Припомняме, че на 11 юли 1995 г. силите на босненските сърби под командването на Ратко Младич влизат в Потокари, който тогава е под закрилата на холандски войници, които са част от Силите за защита на ООН в Босна. Армията на босненските сърби задържа всички войници на силите на ООН в плен и превзема Сребреница. Същата нощ всички жени и деца-бежанци, подслонени в лагера на ООН в Потокари, са принудени да се качат с автобуси и камиони и да напуснат града. Сръбски войници задържат в плен над 1500 мъже-мюсюлмани в продължение на 10 дни, като ги подлагат на мъчения, изнасилвания, а впоследствие ги избива, без значение от възрастта им. След разкриване на масовите гробове става ясно, че босненските сърби са избивали по три поколения мъже от едно и също семейство.

Първите останки на загинали бяха идентифицирани 15 години след смъртта им, през 2010 г., а останките на 8 372 мъже бяха погребани в гробището на мъченици край Потокари.

За геноцид, престъпления срещу човечеството и други престъпления, извършени в Сребреница през юли 1995 г., Хагският трибунал и съдилищата в БиХ, Сърбия и Хърватия досега са осъдили 47 души на повече от 700 години затвор. Младич беше осъден на доживотен затвор от Международния наказателен съд в Хага, както и бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич. Трима други висши офицери от армията на Република Сръбска излежават доживотни присъди за геноцида в Сребреница.

Забраниха отричането на клането в Сребреница

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com