Фигаро: Вучич все повече се кланя на "касапина от Сребреница" Ратко Младич

3584
Фигаро: Вучич все повече се кланя на "касапина от Сребреница" Ратко Младич
Снимка: Predsednik.rs

Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговите привърженици все повече отдават почит на генерал Ратко Младич, известен като "касапина от Сребреница", осъден за геноцид от трибунала в Хага, пише френският вестник "Фигаро".

„Президентът на Сърбия Александър Вучич сега открито защитава генерала от сръбската армия Ратко Младич, който беше осъден от Хагския трибунал за геноцид“, пише изданието. Парижкият вестник описва неотдавнашните инциденти пред графита на Младич на улица „Негошева” в Белград, присъствието на полицията и задържането на активистката Аида Чорович, която хвърли яйца по появилия се преди няколко месеца портрет.

Вучич: Мафиотско-криминален съюз на Балканите иска да разруши Сърбия

На Балканите има "мафиотско-криминален съюз", който иска да разруши Сърбия, каза сръбският президент Александър Вучич. Според него има ...

Вестникът посочва, че след това активист на Социалдемократическата партия на Сърбия е залял портрета с вар, а по-късно група неизвестни младежи с качулки на главите са измили варта от стенописа и полицията не е реагирала.

„Фигаро” пише, че Вучич е възприел умерен тон и проевропейски курс, за да си върне властта, но припомня, че президентът на Сърбия някога е бил член на Сръбската радикална партия на Воислав Шешел и министър на информацията по времето на Слободан Милошевич. Отново се прояви истинският характер на този, който лично свали мемориалната плоча от ул. „Зоран Джинджич” на прогресивния премиер, убит през 2003 г., за да я замени с плочата на Ратко Младич, пише изданието, намеквайки за Вучич. 

Историкът Миливой Беслин заяви, че сегашните власти "въвеждат фашизъм, отричат геноцида в Сребреница и връщат страната към 90-те години на миналия век“.

„Властите искат да изпратят послание, че само сърби са били жертви на разпадането на Югославия. Процесът на справяне с миналото спря през 2015 г., както и процесът на помирение със съседите“, каза Наташа Кандич, която е основател на Центъра за хуманитарно право.

Сърбия се въоръжава активно

"Елате с мен“, казва Александър Вучич, президентът на Сърбия. „Сега ще видите усмивка на лицето ми!“ От терасата на с...

Вместо да консолидират мира, лидерите на Сърбия и на Република Сръбска в продължение на две години развиват концепцията за "сръбския свят". Така Баня Лука и Белград отбелязаха на 15 септември Деня на единството и сръбското знаме с шествия на привърженици, патриотични песни и военни учения, добавя парижкият Фигаро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com