Австрия се хвали с ветото срещу България и Румъния за влизане в Шенген

3713
Австрия се хвали с ветото срещу България и Румъния за влизане в Шенген
Снимка: Getty

Федералният канцлер Карл Нехамер направи равносметка за дейността на правителството през миналата година, спирайки се на външната и вътрешната политика на своето правителство, и отбеляза като един от постигнатите успехи ветото на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенген в контекста на променената общоевропейска политика за опазване на външните граници на ЕС. Това стана по време на интервю по австрийската телевизия в късната емисия новини в четвъртък.

Шенген не функционира

ОЩЕ: България влиза в Шенген: Европейският съвет гласува

Предвид предстоящите тази година избори за Европейски парламент, Нехамер изтъкна, че Европейският съюз трябва да се съсредоточи върху основните си задачи и е необходимо да се превърне отново в реалност решаването на проблемите там, където се появяват на основата на принципа на субсидиарността. 

ОЩЕ: "Системата е нефункционална": Австрийският канцлер потвърди, че държи на ветото за Шенген за България и Румъния

"С нашето "Не" за влизането на България и Румъния в Шенген направихме много важен принос, като "бръкнахме в рана", а именно във факта, че Шенген в момента не функционира, тъй като 11 от 17-те държави членки  извършват вътрешнограничен контрол", заяви австрийският канцлер.

Нехамер изтъкна още един важен аспект. "Ние сме за Европейския съюз, тъй като мислим в посока към решаване на проблемите. Ние засегнахме проблема. България и Румъния получиха пилотни проекти от Европейската комисия, тя ги и финансира, за да бъдат укрепени външните граници. Ние дължим това на хората, ние трябва да действаме и да се борим срещу нелегалната миграция. Оттогава има движение, има напредък в Пакта за убежище и миграция, аз изтъквам това, защото Европейският съюз е важен за нас и ние като Австрийска народна партия успяхме да поставим отново на дневен ред темата миграция, да направим видим въпроса с опазване на външната граница и да „качим на лодката“ държави като например Италия и Франция, тъй като резултатът зависи от програмата, зависи от това дали можем да дадем убедителен правилен отговор на хората за европейските предизвикателствата, опазването на границите е част от това и Италия и Франция вече обединяват усилията си с Австрия", заяви Нехамер.

ОЩЕ: Условията на Австрия да влезем в Шенген заедно с Румъния

Ветото

През 2022 г. Австрия и Нидерландия са единствените страни членки на Шенген, които наложиха вето на присъединяването на България към безвизовото пространство. Виена е против присъединяването и на Букурещ.

В края на миналата година Австрия се съгласи за присъединяване на България и Румъния към Шенгенската зона по въздух и море от март 2024 г. От анекса към решението на Европейския съвет от 29 декември 2023 г., с който бяха отменени проверките по въздушните и морските граници, обаче стана ясно, че Австрия е поставила пет условия на България и Румъния за пълното им присъединяване към Шенгенското пространство.

Австрия блокираше приемането на България и Румъния заради опасения, че нелегалният мигрантски поток през двете държави ще се увеличи.

ОЩЕ: Държавата: Фалшива новина е, че в Шенген ще приемаме повече мигранти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа