Австрийските националисти не искат Ердоган да идва във Виена

24792
Австрийските националисти не искат Ердоган да идва във Виена
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на крайнодясната Австрийска партия на свободата Ханс-Кристиан Щрахе призова турския премиер Реджеп Ердоган, който се очаква да пристигне този месец във Виена за предизборен митинг, "да си остане у дома".

Ние нямаме нужда от Ердоган във Виена. Казвам му веднага: Ердоган, остани си вкъщи, заяви Щрахе пред всекидневника "Йостерайх", като обяви, че турският министър-председател идва за да "пропагандира своя Ердоганистан".

Очаква се Ердоган, който още не е обявил официално кандидатурата си за президентските избори през август в Турция, да пристигне в австрийската столица на 19 юни, за да се срещне с турски избиратели, живеещи в Австрия (близо 100 000), пише БГНЕС.

Миналия месец на подобен митинг на турския премиер в Германия се стекоха близо 20 000 негови привърженици. Събраха се и 40 000 негови противници, наричайки го "фашист".

Ако иска да дойде на държавно посещение, може да го направи. Той обаче не е предвидил срещи с политици, а става дума само за пропагандна кампания за неговия Ердоганистан. Смятам, че това е тревожно, каза Щрахе, според когото ръководителят на турското правителство иска да установи "паралелно общество" в Австрия.

Австрийската партия на свободата е против присъединяването на Турция към Европейския съюз. Тя отстоява открито антиимиграционни и антиислямски позиции. На последните европейски избори партията на Щрахе събра 19,7% от гласовете, заемайки място на трета политическа сила в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа