Автопроизводители считат, че целите на ЕС за емисиите са нереалистични

1474
Автопроизводители считат, че целите на ЕС за емисиите са нереалистични
Снимка: Getty Images/Guliver

Германски и други европейски производители на автомобили предупредиха във вторник, че плановете на ЕС да намалят емисиите на въглероден диоксид при нови автомобили и микробуси до 2030 г. са "напълно нереалистични" без мрежа за презареждане на електрически автомобили и повече усилия за преквалификация на работниците.

Припомняме, че страните от Европейския съюз и Европейският парламент се съгласиха по принцип в понеделник да изискват от новите автомобили през 2030 г. да излъчват средно с 37,5% по-малко въглероден диоксид в сравнение с 2021 г., докато емисиите на микробусите ще трябва да спаднат с 31%.

Циментът - един от най-сериозните източници на емисии въглероден диоксид

Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на второ място след водата като най-консумираният ресурс на пла...

Посланиците от страните от ЕС трябва да одобрят споразумението в Брюксел в сряда – сделка, която според служители поставя началото на усилията на блока да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата, пише БГНЕС.

Но производителите на автомобили в Европа, особено в Германия, се оплакаха, че новите мерки не са добре обмислени. "Този нов регламент изисква твърде много и предлага твърде малко стимули", каза Бернхард Матес, ръководител на федерацията на немските автомобилни производители VDA.

При по-строги мерки, отколкото в други части на света, предупреди той, "европейската автомобилна индустрия ще бъде тежко наказвана в международната конкуренция". Матес твърди, че регулаторните органи на ЕС не са взели предвид пазарните условия, казвайки, че обикновените шофьори не са готови да преминат към електрически автомобили.

"Държавите членки на ЕС също трябва да засилят своите отговорности и да увеличат инфраструктурата за презареждане на превозните средства", посочи той.

Заместник-министърът на околната среда и водите: COP 24 е най-важната конференция за климата след Париж

"COP 24 е най-важната конференция след Париж. Основната цел е да се приемат правилата за привеждане в действие на Парижкото споразумени...

Въпреки че новите мерки ще се прилагат в целия Блок, каза той, три четвърти от презареждащите станции за електрически автомобили се намират само в четири страни: Великобритания, Германия, Франция и Холандия.

Шефът на "Фолксваген" Херберт Дис заяви, че правилата ще "водят до силно преструктуриране на производството, както и до допълнителни фабрики и акумулаторни клетки", тъй като фирмата превключва към производството на електрически автомобили.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви пред медии в своята страна, че "компромисът на ограничаването на CO2 е в границите на това, което е технически и икономически възможно".

Германия, подкрепяна от няколко източноевропейски държави с автомобилни заводи, поиска намаляване на емисиите само с 30%. А Европейският парламент иска намаляване с 40%, подкрепено от страни като Франция, Холандия и Ирландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...