"Беларусите не искат Путин да ги получи като утешителна награда": Тихановская пред ЕС (ВИДЕО)

2359
"Беларусите не искат Путин да ги получи като утешителна награда": Тихановская пред ЕС (ВИДЕО)
Снимка: europarl.europa.eu

Гражданите на Беларус искат да чуят, че страната им няма да бъде дадена на руския диктатор Владимир Путин като утешителна награда. Това заяви на 13 септември пред евродепутатите в Страсбург лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановская.

Тя напусна родната си страна след убедителната победа на Александър Лукашенко на президентските избори през 2020 г., която се счита за фалшифицирана.

"Лукашенко заслужава билет за Хага"

В обръщение към членовете на Европейския парламент Тихановская призова депутатите да подкрепят европейската перспектива на Беларус и да издигнат отношенията си с демократичен Беларус на ново ниво. Освен това предложи подписването на меморандум преди изборите за ЕП през 2024 г. като основа на сътрудничеството между Европейския парламент и демократичен Беларус.

Тихановская заяви, че ще имат нужда от помощ в борбата си за въвеждане на демокрация в страната. "Лукашенко не заслужава място в международната общност, а билет за международния съд в Хага", каза тя.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Още руски войници пристигнаха в Беларус, за да участват в серия учения

Нови паспорти за беларусите в изгнание

Догодина беларуските демократични сили трябва да започнат да издават собствени паспорти, които да потвърждават беларуското гражданство, обяви лидерът на опозицията. И уточни, че те ще служат като документ за пътуване на беларусите в изгнание. Скоро тя ще поиска от правителствата на държавите членки на ЕС да признаят този нов документ за пътуване.

Още: Полша и балтийските държави: Беларус да изгони "Вагнер"

Председателят на Европарламента Роберта Мецола заяви, че народът на Беларус трябва да може да живее "свободен от автокрация, свободен от потисничество". "Това е, което те искат. Това е, което са избрали. Това е, което заслужават. Ние ще продължим да подкрепяме беларуските демократични сили и да играем активна роля в определянето на отговора на Европейския съюз на продължаващата политическа криза в Беларус", обеща Мецола.

"Изключително важно е да продължим да разширяваме санкциите на Европейския съюз срещу режима и да не изпускаме от поглед това, което те са направили", заяви тя.

По време на двустранната среща председателят на ЕП получи от Тихановская "Кръст на добросъседството", присъждан на изявени личности, които са помогнали значително за каузата на беларусите.

Още: Тихановская: 1500 беларуси се бият срещу Русия в Украйна, ще има и още

ЕП осъди ролята на Минск във войната в Украйна

В сряда Европарламентът прие и нов доклад за отношенията на ЕС с Беларус, в който подкрепя демократичните политически партии в страната в декларациите им за европейските стремежи на беларусите. Членовете на ЕП призовават режима на Лукашенко да освободи всички политически затворници и категорично осъждат ролята на Минск като съучастник в агресивната война на Русия срещу Украйна.

Те отбелязват с огромна загриженост политическото, икономическото, военното и културното подчинение на Беларус спрямо Москва, което превръща страната в сателитна държава, разполагаща с тактически ядрени оръжия под руско командване.

В документа евродепутатите също така призовават за по-строги санкции на ЕС срещу Беларус, като същевременно подчертават, че пристигането на руски наемни бойци от ЧВК "Вагнер" създава нови потенциални рискове за сигурността на Украйна, за съседните на Беларус държави от ЕС и за целия Евросъюз.

Докладът беше приет с 453 гласа "за", 21 "против" и 40 "въздържал се".

Още: Лукашенко: "Вагнер" не бягат от Беларус, просто прибираме излишните палатки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа