Без парад на победата в Киев за 9 май

11684
Без парад на победата в Киев за 9 май
Снимка: Actualno

Киевската управа реши да не провежда военен парад по случай 70-та годишнина от победата над нацизма в Европа и 70-та годишнина от края на Втората световна война, съобщи пред журналисти заместник председателят на Киевската градска държавна администрация Пьотър Пантелеев, предава „РИА Новости Украйна”.

Заместник председателят на Киевската градска държавна администрация Пьотър Пантелеев обяви, че очакват жителите и гостите на украинската столица в мемориалния комплекс на изложбата с наименованието „Семейната памет за войната е жива”. Между другото, освен снимки, артефакти и документи от времето на Втората световна война, на посетителите ще бъдат показани и снимки на бойци от украинската армия, които се бият в Донбас.

Бан Ки Мун ще присъства на тържествата за 9 май в Москва

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун ще присъства на парада на 9 май в Москва за 70-годишнината от победата на съюзниците във Втора...

Сайтът припомня, че украинската общественост е успяла да отстои един от най-любимите народни празници, какъвто е Денят на победата. Въпреки агитацията на представителите на привържениците на войната, Петро Порошенко не отмени тържествата по случай годишнината от освобождаването на държавата от фашизма, но въведе алтернативен празник, който отговаря на западната риторика и е обявен като Ден на скръбта и помирението. Той ще се проведе на 8 май и целта му е да обедини всички участници във Великата отечествена война.

Според замисъла на киевските власти на този ден ветераните победители трябва да подадат ръка на привържениците на ОУН-УПА (дейността на тази организация е забранена в Русия с решение на Върховния съд на Руската федерация), които бяха признати от Радата за борци за независимостта на Украйна, а след като се помирят, да отпразнуват заедно 9 май, предаде БЛИЦ.

Властите в регионите на Украйна се подготвят за празничните мероприятия в условията на ново законодателство. Например маршът на ветераните победители по улиците на Харков ще премине без знамена и георгиевски ленти (гостите на церемонията бяха предварително предупредени от властите за това), но под зоркото око на доброволческите батальони, изпратени същия ден от зоните, в които се води война. А на учениците в Киев навръх 9 май ще могат да гледат филм за киборгите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа