Бивш руски вицепремиер: Какъв защитник е руският войник, Путин му открадна родината

7715
Бивш руски вицепремиер: Какъв защитник е руският войник, Путин му открадна родината
Снимка: Getty Images

Изминаха 538 дни от началото на войната на Русия срещу Украйна. Много се говори, че в тази война руският диктатор Владимир Путин се опитва да адаптира идеологическите принципи, с които са мотивирали съветските войници по време на Втората световна война, към нуждите на сегашната си война. И че това не работи, защото по онова време руските войници са защитавали родината си, докато днес те са нашественици и агресори. Но дали и тогава те са защитавали родината си? Това пита бившият руски вицепремиер Алфред Кох, който от 2014 г. живее в Германия. 

Ето какво пише той в профила си във Facebook:

"Замислих се за това. Когато съветският войник нахлу в Полша и Финландия (на 17 септември 1939 г. СССР нападна Полша, а през ноември същата година и Финландия - бел.ред.), той беше нашественик и агресор. После, когато веднага след това "немско-фашистките нашественици" го нападнаха, той изведнъж се превърна в положителен герой, защитаващ родината си от врага. И той защитаваше, защитаваше, защитаваше... докато отхвърли врага обратно до границата си... Завърши защитата. Само че той премина границата на СССР и започна да "освобождава", да речем, поляците.

ОЩЕ: Руснаците се бият като виетнамците през 70-те: Украински боец

Какъв беше в този момент съветският войник? Агресор? Или пак си остана "защитник на отечеството"? Поляците не са го молили да ги "освобождава". И фактът, че днес в Полша събарят насилствено издигнатите паметници на този "освободител" е поредното доказателство за това.

Позволете ми да задам въпроса си по друг начин, още по-трудно - Каква беше разликата между второто нахлуване в Полша (на съветския войник - бел.ред.) през 1944 г. и първото през 1939 г.? Има ли изобщо разлика?

И още един въпрос - когато беше още "защитник на отечеството", какво точно защитаваше съветският войник? Режимът на Сталин, който го ограби, отне му земята, застреля баща му, умори майка му от глад, а него превърна в колхозен роб, или защитаваше някаква абстракция, наречена "родина"? Защото в какво точно се изразяваше за него тази „родина“? И как би могъл робът да се страхува от ново поробване? Как биха могли враговете да му отнемат имуществото, след като той нямаше такова? Всъщност какво му пукаше на него кой ще го експлоатира - и него, и природните богатства на страната му, след като самият той не получаваше никаква полза от това?

ОЩЕ: Изпълняват бойни задачи, докато са пияни: Руски командир раздава шамари (ВИДЕО)

Защо режимът (на Сталин - бел.ред.), който насилствено завзе властта в страната му и я държеше вече почти от четвърт век към този момент, трябваше да му е по-скъп от режима на новия агресор? Как един окупатор се различава от друг? Процентът на репресиите беше приблизително еднакъв, съответно рискът от смърт под окупацията беше горе-долу същият като при "родното" съветско правителство (ако не и по-малък). Така че не е ли това просто едно клише на сталинската пропаганда за "защитника на родината"? Клише, с което всички сме израснали и го приемаме за даденост?

ОЩЕ: Не искам повече в тази кървава война: Руски лейтенант поиска убежище в Литва (СНИМКА)

Дали цялата тази „Велика победа” (на Русия във Втората световна война - бел.ред.) не бе просто едно чудовищно човешко жертвоприношение върху олтара на бога Сталин? И не удължи ли тази победа агонията на съветския режим с над 40 години? И може би дори днес режимът на Путин съществува само благодарение на тази "Велика победа"?"

Нататък Алфред Кох пише още:

"Ако всичко това за "защитника на родината" е вярно, тогава ето ви такъв въпрос - сега върви друга война (в Украйна - бел.ред.). И в един момент тя може да премине на руска територия. Какво ще се случи тогава?

Дали този руски войник, "героят от Буча и Мариупол", изведнъж пак ще стане "защитник на отечеството" с цялото съпътстващо благоговение, паметници, красиви филми и вечна благодарност? 

ОЩЕ: Издевателство над ранени руски войници от техните: Лежат под палещото слънце (ВИДЕО, 18+)

Да предположим, че той изтласка агресора (т.е. в случая "агресорът" вече ще бъдат Въоръжените сили на Украйна). Кого ще спаси руският войник в този случай освен Путин? Себе си и семейството си ли? Не. Той ги обрече на нови издевателства и грабежи от путинската банда. Ще защити с гърдите си правото на тази шайка да продължава да се гаври с руския народ."

"Днес Русия принадлежи единствено на Путин. А Путин отдавна никой не го е избирал. Всички знаят, че той узурпира властта. И че всичко, което е на територията на Русия, му принадлежи."

Изводът на Алфред Кох: 

"Руснаците днес умират не за свободна Русия и не за своята свобода, а за Путин и правото му да ги притежава. Това е разликата между украинците, които защитават свободата си, и руската армия от безсловесни роби, надъхани от пропагандата, че пазят нещо друго освен двореца на Путин в Геленджик.

ОЩЕ: Изгориха църквата и отрязаха пръста на шофьор: Втората армия в света превърна в ад живота в руско градче

Руснаците не защитават никаква "родина", защото Путин (подобно на Сталин преди него) им я открадна. Не можете да защитавате нещо, което вече нямате. Следователно, губейки тази война, руският войник ще направи услуга преди всичко на себе си."

ОЩЕ: Жаден за ласки: Пиян руски военен застреля руска доброволка на фронта, отказала му

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа