Бивш съветник на Зеленски: През март 2022 можехме да сключим с Русия изгоден за Киев мирен договор (ВИДЕО)

7755
Бивш съветник на Зеленски: През март 2022 можехме да сключим с Русия изгоден за Киев мирен договор (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/Телеграм/Arestovich / Official

Изпуснахме завинаги добра възможност на мирните преговори с Русия през март 2022 г., тогава имаше изгодни за Украйна условия. Това свое мнение изказа в интервю бившият извънщатен съветник на ръководителя на президентската канцелария на Володимир Зеленски - Олексий Арестович, който не крие амбицията си да се кандидатира за президент на следващите избори в Украйна.

Говорейки за преговорите, които се проведоха в Истанбул малко след руското нахлуване в Украйна, Арестович заявява, че Русия е била готова тогава на отстъпки, които днес вече няма да направи (ВИДЕОТО е в края на текста).

В интервюто, част от което е публикувано в неговия телеграм канал, Арестович казва: "Преговорите бяха напълно реални и трябваше да завършат с напълно реално споразумение. И по моя оценка това споразумение щеше да е изгодно за нас [за Украйна]".

ОЩЕ: Русия съкращава исканията спрямо Украйна? 

Арестович признава, че не е присъствал лично на разговорите - водел е само част от "военните преговори", но е бил отстранен, тъй като по същото време Беларус повдига срещу него обвинение - затова е останал "зад кадър" и е прекарал "малко време" на срещите. Това обаче не му пречи да твърди следното:

"Русия беше готова на всякакви отстъпки, които [сега] никога няма да направи. Освен ако сега не ни дадат 15 пъти повече оръжия, отколкото ни бяха дадени, и не нанесем няколко поражения на фронта. Страхувам се, че пропуснахме тази възможност завинаги. Макар че не изключвам 1,5% вероятност Западът да се опомни и така да се каже да вземе правилното решение. Но ако има преговори, такави условия сега вече няма да има - руснаците почувстваха своята сила и нашата слабост, както и слабостта на Запада."

ОЩЕ: Кадиров се обяви против мирни преговори с Украйна, трябвало да се довърши започнатото 

Арестович коментира и думите на Давид Арахамия (който през март 2022 г. бе начело на украинската делегация на преговорите в Истанбул), който преди няколко дни заяви, че Русия тогава е предложила да прекрати войната, ако Украйна се откаже от членство в НАТО. И по думите на Арахамия тогавашният британски премиер Борис Джонсън е настоял да не се подписва никакво споразумение с руснаците като е обещал пълна подкрепа за Украйна - това е прочитът на Арестович, но самият Арахамия казва друго, научете в този материал: Западни специални части в Украйна: Публична тайна. Сега Арестович казва, че истината се прикрива и че украинските власти се опитват да прехвърлят отговорността за провалените преговори на Борис Джонсън. "Излезте и кажете защо стана така, че Западът ни обеща оръжие, а след това ни даде 5 пъти по-малко от обещаното. Кой е виновен за това, назовете име, кажете кой го направи? Защото иначе се получава прехвърляне на отговорност [върху Борис Джонсън]", заявява Арестович.

ОЩЕ: Съветник на Зеленски отхвърли възможността за примирие 

"Всички тепърва трябва да разберем подробностите около тези преговори, както и кой е решил да ги прекрати и при какви условия", пише в заключение към публикацията си към видеото Арестович. Впрочем в самото интервю той казва още, че преговорите в Истанбул са били изключително напрегнати и сложни и днес те не бива да се обезценяват с опити за търсене на виновници, а украинското общество трябва да знае какво точно се е случило на тях и защо се е стигнало до този резултат.

ОЩЕ: Зеленски обяви основното условие на Украйна за мир 

Припомняме, че през март 2022 г. по повод преговорите в Истанбул украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна е готова да обсъжда неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум. ОЩЕ: Зеленски: Готови сме да обсъждаме неутрален статут, руски бизнесмени ни предложиха помощ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа