"Бях възмутен, че държавата ме праща на война, без да ме пита". Историята на руски ИТ специалист - мобилизиран, после избягал, накрая озовал се пак в Русия

4631
"Бях възмутен, че държавата ме праща на война, без да ме пита". Историята на руски ИТ специалист - мобилизиран, после избягал, накрая озовал се пак в Русия
Снимка: Getty images

Седалището на голяма руска банка се намира в модерна офис сграда в южната част на Москва. Алексей (името му е променено, б. ред.) е добре платен IT специалист, на 30 години е и е заклет противник на войната срещу Украйна. Поради тази причина още в началото е мислел да напусне Русия, споделя той пред репортер на германската обществeно-правна медия АРД.

"В деня, в който започна войната (24 февруари 2022 г.), излязох на протест вечерта, но хората там бяха два пъти по-малко от полицаите. Тогава разбрах: няма смисъл от митинги повече. И се замислих дали да не напусна страната", спомня си той. Малко преди това младият мъж е сбъднал една своя мечта - купил си е апартамент на изплащане, в който живеел от три месеца, уточнява изданието.

Когато миналата есен започва частичната мобилизация в Русия, Алексей решава, че е време да си тръгне. "Бях възмутен, че държавата може да реши да ме изпрати на война, без аз да мога да откажа", обяснява той решението си.

Още: Специални мъчения за провинилите се в руските обучителни лагери (СНИМКИ)

Първият месец минава като ваканция

Така Алексей, заедно с един негов колега, заминал през септември миналата година. Пред АРД той показва снимки от хаоса, който преживяват на границата – огромно задръстване от хора, които искат да напуснат страната, което ги забавя пет дни.

Алексей пристига в Батуми, намира квартира при свой приятел и оттам работи за руска компания. Първият месец минава като ваканция. Но след това идват първите трудности и тихите съмнения – заради присъединяването на Грузия към западните санкции преводът на заплатата му е затруднен и оскъпен, езиковата бариера, както и усещането, че и най-голямото гостоприемство си има граници.

Преместване в някой от мегаполисите в Западна Европа не е опция за руснака. "Украинците отиват там, защото наистина са в опасност и всички им се радват. Но отношението към руснаците е друго: бързо разбрах, че там никой не ни чака", казва той.

Още: Украинското ПВО сваля собствени дронове за милиони долари: Числата шокират

Напускането на Русия остава без последици

Докато у дома приятелите, познатите и семейството на Алексей продължават да живеят постарому, той има усещането, че неговият живот е паузиран. За ова в края на февруари тази година той се завръща у дома. Веднага си намира добре платена работа като специалист по информационни технологии.

Пред АРД младият мъж казва, че изобщо не съжалява за решението си да напусне Русия: "През целия си живот не съм харесвал Путин. Все още не го харесвам, никога не съм гласувал за него и няма да го направя. Разбира се, че не приемам това, което се случва. Бях против мобилизацията и затова напуснах."

Въпреки че е на 30 години и резервист, Алексей не се страхува, защото е твърде важен в работата си. Дори вече разполага и с писмено потвърждение за това - документ от банката, в която работи, че е освободен от мобилизация. Досега не е имало никакви последствия за него от това, че е решил да напусне страната заради войната, се казва още в публикацията на АРД.

Още: Руснаци, жадуващи да победят Путин, се бият за Украйна: Историята на батальон "Сибир"

 

Източник: Дойче веле

Зеленски към Русия: Пробвайте да ни спрете тока и ще видите какво ще ви се случи

Руска въздушна атака нанесе щети опасно близо до украинска АЕЦ

Кимат и не вярват: Шойгу бълнува пред подчинени за свалени украински самолети (ВИДЕО)

Олексий Данилов: Ракетите ATACMS надхвърлиха очакванията на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа