Борис Джонсън се провали отново - няма да има предсрочни избори във Великобритания

9888
Борис Джонсън се провали отново - няма да има предсрочни избори във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис Джонсън претърпя четири поражения в Камарата на общините в рамките на 24 часа след подновяването на работата на депутатите. Законодателите гласуваха "за" законопроекта за блокиране на Brexit без сделка, а след това не подкрепиха искането на премиера за предсрочни общи избори, предаде БГНЕС.

Депутатите гласуваха установяване на контрол върху дневния ред в парламента, което им позволи да внесат проектозакона за блокиране на Brexit без сделка. Вчера на второ и трето четене те одобриха проектозакона, а това означава, че сега той отива за обсъждане и гласуване в Камарата на лордовете.

Британският парламент прие законопроект, задължаващ правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на Brexit

Британският парламент прие на второ четене законопроект, с който правителството се задължава да поиска от ЕС отлагане на датата на Brex...

След гласуването Джонсън заяви: "Сега страната трябва да реши сега дали лидерът на опозицията или аз ще отиде в Брюксел за преговорите на 17 октомври. Всеки знае, че ако лидерът на опозицията иде там като премиер, той ще моли за отлагане, ще приеме каквото Брюксел поиска и тогава колебанията и отлаганията ще продължат още години наред".

Премиерът бе обявил, че ако загуби вота, ще внесе процедура за свикване на извънредни общи избори и го стори. За одобрението на тази мярка обаче му бе нужна подкрепата на две трети от депутатите. Въпреки че "за" избори гласуваха 296 депутати, а "против" 56, останалите се въздържаха и той не получи необходимите гласове. На Джонсън му бяха нужни далеч повече гласове -  434 гласа, информира БНР.

Веднага след обявяването на резултатите Борис Джонсън заяви, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ще остане в историята като единствения лидер на опозиция, отказал покана за избори и това е защото той не смята, че ще ги спечели. Независимо от реториката обаче е ясно, че Джонсън преживя най-тежките си два дни, откакто стана премиер. Опозицията, която твърди, че желае избори и не се страхува от тях, реши да следва набелязаната линия първо законопроектът да стане закон и да се гарантира Brexit без сделка, и едва след това са се ходи на общи избори.

След като месеци наред Корбин не отваряше дума за нов референдум за Brexit, сега обаче той поиска плановете на британския премиер да преговаря с ЕС относно условията на новата сделка за Brexit да бъдат поставени на всеобщо гласуване.

Твърд Brexit - за какво се готви Великобритания

Великобритания е изправена пред "значителни предизвикателства", ако остане без споразумение с Брюксел на 31 октомври. Публикуван официа...

"Премиерът декларира, че има стратегия, но не ни казва от какво се състои. Той дори не може да каже на Европейския съюз за това. Всъщност той (министър-председателят) няма нищо. Ако има план, тогава той трябва да го представи на хората - на референдум или по време на общи избори", каза Корбин, говорейки в парламента, след като Джонсън постави въпроса за предсрочните парламентарни избори на 15 октомври в Камарата на общините.

В края на август Джонсън покани лидерите на ЕС да изменят текста на споразумението, премахвайки от него разпоредбите за границата с Ирландия - по-точно предпазната клауза, която спира въвеждането на твърда граница дори Лондон и Брюксел да не договорят търговска сделка след излизането на Острова от ЕС, което не предизвика ентусиазъм в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел даде на Великобритания 30 дни, за да подготви нови предложения за Brexit. Оттогава, въпреки продължаващите изявления на Джонсън, че "преговорите с Брюксел продължават", не са представени доказателства, че британското правителство е разработило конкретни предложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа