Борис Джонсън тръгва към Украйна, но дали няма да отложи пътуването в последния момент?

2398
Борис Джонсън тръгва към Украйна, но дали няма да отложи пътуването в последния момент?
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Борис Джонсън трябва да пътува за Киев днес, 1 февруари, за разговори с президента на Украйна Влодимир Зеленски, докато напрежението с Русия нараства, а британският премиер се бори с най-голямата криза по време на своето управление, предава АФП.

"Право на всеки украинец е да определя как да бъде управляван. Като приятел и демократичен партньор, Великобритания ще продължи да защитава суверенитета на Украйна пред лицето на онези, които се стремят да го разрушат", каза Джонсън в изявление.

Политико: Защо британците толкова се шокираха от партитата на Борис Джонсън?

Как изобщо да обясните проблемите на Борис Джонсън на чуждестранната публика? Противоречивият британски министър-председател е преживя...

"Призоваваме Русия да отстъпи и да започне диалог, за да намери дипломатическо решение и да избегне по-нататъшни кръвопролития“, добави той, пише БГНЕС.

Дали Джонсън в последния момент няма да се откаже да пътува, защото е контактен на заразения с коронавирус британски външен министър Лиз Тръс, предстои да видим.

Пътуването идва в момент, когато поста на Джонсън продължава да виси на косъм, тъй като полицията разследва съобщения за партита, нарушаващи антиковид мерките, провеждани в лондонската му резиденция и офис. Министър-председателят се извини в понеделник, след като доклад на висш държавен служител критикува правителството му за „провалите на ръководство и преценка“ във връзка с нарушаването на правилата.

Аферата - наречена "Партигейт" - струваше на Джонсън подкрепата на депутати от неговата Консервативна партия, предизвика обществено възмущение и доведе до призиви на опозицията за неговата оставка.

Борис Джонсън: Руското нахлуване в Украйна може да стане нова Чечня

Русия рискува да създаде "нова Чечня", ако нахлуе в Украйна, заяви в днес британският министър-председател Борис Джонсън, предупреждава...

Страховете от предстоящо руско нахлуване в Украйна нараснаха през последните дни, въпреки опроверженията от Москва и молбите на Зеленски да не се всява паника заради масовото струпване на руска армия на границата. Заявлението на Джонсън бе част от последния поток от дипломатически отговори на кризата.

"Великобритания отдавна е твърд привърженик на украинския суверенитет. От 2015 г. насам британските въоръжени сили са обучили над 22 000 украински войници да се защитават", се казва в изявление на Великобритания. Джонсън и Зеленски ще обсъдят във вторник "продължаващата враждебна дейност на Русия", се добавя в изявлението, което включва "пълния набор от стратегическа подкрепа на Обединеното кралство за Украйна".

Джонсън възнамерява да разговаря с Путин, заявявайки пред британския парламент вчера (31 януари), че ще го направи "при първа възможност", като същевременно призова руския лидер да избере дипломатическия път по въпроса с Украйна.

Освен това, френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, германската му колега Аналена Бербок и полският премиер Матеуш Моравецки се очакват да посетят Киев тази седмица. Канадският министър на отбраната Анита Ананд, чиято страна предоставя военна помощ на Украйна, също прави двудневно посещение в страната. Тя обяви придвижването на канадските военни части към Западна Украйна.

Русия изпрати нов писмен отговор до САЩ относно Украйна

Съединените щати получиха нов писмен отговор от Русия на своето писмо от миналата седмица относно кризата в Украйна, която заплашва да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Сателитни снимки: Поне 3 унищожени петролни резервоара след украинския удар в Луганск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа