Борисов жали за въглищата ни в Брюксел, докато зам.-министър го опровергава

3437
Борисов жали за въглищата ни в Брюксел, докато зам.-министър го опровергава
Снимка: ПЦ на МС

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Българският премиер изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. „Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван“, отбеляза Борисов.

Гешев с разкрития за проверките за къщата в Барселона, записите и снимките от спалнята на Борисов

Законодателно предложение на лицето, което се укрива в Дубай, е главният прокурор да бъде направен фигурант като президента. Ще бъде ин...

Думите му обаче са в ярък контраст с изреченото от зам.-енергийния министър Жечо Станков днес на конференцията "Европейската зелена сделка и българският енергиен преход". Той заяви, че можем да съкратим емисиите с 49% и няма да засегнем Маришкия басейн. За базова година се взема 1990 година, а вече не работят големи предприятия като "Кремиковци", които тогава все още работеха.

В контекста на темата Борисов разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности. „Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи“, подчерта премиерът Борисов. Той добави, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.

ВИДЕО!

Българският премиер обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени днес на заседанието на Европейския съвет. „Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС“, категоричен бе премиерът Борисов. Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания. „Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно“, добави министър-председателят Борисов.

Българският премиер приветства Европейската комисия, която много усилено работи по създаването на единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID-19. „Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално“, каза още премиерът Борисов.

Хаджигенов: Борисов вече е паднал от власт, но само той не го знае

"Не получихме никакви отговори от главния прокурор вчера, но и не сме очаквали да получим", заяви пред БНР адвокат Николай Хаджигенов о...

По-рано той разговаря с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес, кайто, според съобщение на правителствения пресцентър е казал: "Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март ще предложат легитимно решение."

"Европа показа, че може да бъде единна и силна, когато е изправена пред невиждана в историята заплаха. Няма да е преувеличено ако кажем, че именно правителствата от ЕНП имаха ключова роля в изготвянето на спасителния план за ЕС и успешно управляваха пандемията в своите страни. В тази връзка няма как да не Ви поздравим за навременните здравни и икономически мерки". Това заяви генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес пред Бойко Борисов. 

Антонио Лопес изрази задоволството си от приемането на България в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз. „Няма съмнение, че влизането в ERM II е признание за успешно проведените реформи в страната. Сигурен съм, че ще извървите пътя докрай. Така ще се гарантира не само траен икономически просперитет, но и ще се повиши значително качеството на живот за гражданите“, коментира генералният секретар на ЕНП.

Борисов и Лопес бяха единодушни, че докладът на ЕК е обективен, а констатираните в него конкретни резултати в борбата с корупцията са добра отправна точка за надграждане на постигнатото. В тази връзка българският премиер отново подчера, че страната ще се съобрази с абсолютно всички препоръки както на Европейската комисия за гарантиране на върховенството на закона, така и на Венецианската комисия за завършване на съдебната реформа.

Генералният секретар на ЕНП поздрави председателя на ГЕРБ за убедителната победа на частничните местни избори в България. „Вижда се, че легитимно избраното българско правителство и управляващо мнозинство се ползват с обществена подкрепа. Разбира се, чуваме и исканията на протестиращите. Ние уважаваме техния глас и смятаме, че редовните парламентарни избори през месец март са най-доброто място да се определи кой ще управлява България в следващите години“, каза Антонио Лопес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа