Brexit вещае трудности за британския въздушен транспорт

1576
Brexit вещае трудности за британския въздушен транспорт
Снимка: Thinkstock

Brexit може да отвори период на турбуленции за британския въздухоплавателен сектор, който извънредно много се възползва от единното европейско небе през последните двадесетина години.

Това е краят на охолния период за британските самолетни компании, летища и пътници, цитира АФП предупреждението на Питър Морис от компанията за въздушен транспорт Ascend Flightglobal Consultancy.

Еврокомисарят от Латвия Валдис Домбровскис заема мястото на Джонатан Хил

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар от Латвия по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис ще...

Сред масата споразумения, които британските власти ще трябва да предоговорят с Брюксел, са условията за полет между Великобритания и останалия ЕС, които сега се управляват от единния пазар за въздушен транспорт установен в края на 80-те години.

Тази система отмени всички търговски ограничения за самолетните компании от общността т.е. контролирани от държавите-членки на ЕС или от техни граждани със седалище в ЕС.

Освен ако британските преговарящи не получат преференциални условия, британските компании няма да бъдат възприемани като част от общността. Следователно те няма да се ползват от предимствата като правото свободно да определят тарифите за полетите си и да откриват навсякъде в Европа линии без предварително разрешение.

За пътниците, тръгващи или заминаващи от Великобритания, това конкретно би могло да означава нови такси и спирачка за развитието на нови линии.

България ще пострада косвено от Brexit, смята Калоян Паргов

Brexit е удар по финансовите групировки. България ще пострада косвено - по линия на еврофондовете и субсидиите. Това е мнението на член...

На първо място сред потърпевшите фигурират двата главни британски играча в сектора – нискобюджетната компания EasyJet и компанията IAG (Интернешънъл еърлайнс груп): техните акции рязко спаднаха в петък на борсата в Лондон – съответно с 14,35% и 22,54%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com