Британският посланик в Германия смята, че Меркел може да отстъпи пред Ердоган за визите

1268
Британският посланик в Германия смята, че Меркел може да отстъпи пред Ердоган за визите
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да отстъпи по въпроса с шенгенските визи за Турция, твърди британският дипломат във Федералната република сър Себастиян Ууд, цитиран от авторитетното британско издание The Telegraph. Припомняме, че решение по принцип трябва да има до 1 юли, но това едва ли ще стане.

Публично европейските лидери са категорични – няма да се дават свободни визи на Турция, докато тя не изпълни необходимите изисквания, сред които поправка на антитерористичното законодателство и защита на правата на човека. Според една от последните промени в турските закони по време на операция в случай на терористична заплаха силите за сигурност в страната имат на практика имунитет.

Турция: Няма шанс европейските визи за турците да отпаднат на 1 юли

Турският министър за Европейския съюз Йомер Челик призна, че няма шанс визовият режим за турските граждани, пътуващи до Общността, да о...

"Ангела Меркел започна да представя сделката от гледна точка на хуманитарните съображения, за да смекчи отрано противодействието на правозащитниците (последните месеци са се удавили само 9 бежанци и мигранти). Зад кулисите официалните лица започнаха да се интересуват от компромисни формулировки в антитерористичните закони". Това гласи дипломатическа преписка на Ууд, която The Telegraph цитира.

Според мнението на дипломата отсрочката по въвеждането на безвизовия режим за Турция и съгласието й да чака решението до октомври се обяснява с нежеланието на страните „значително да нажежат положението“ преди предстоящия референдум за излизането на Великобритания от Евросъюза. Британският посланик в Германия споделя и, че Ангела Меркел е уверена, че може да задържи Ердоган на масата за преговори и може да тушира напрежението през лятото, докато излезе резултатът от Brexit. Референдумът ще се проведе на 23 юни.

Същевременно обаче британският посланик в Турция Ричард Мур предупреждава, че „ако визите не паднат, импулсивният и раздразнителен (турски президент), склонен да се хвърля в схватки, когато се чувства „предаден“, може да изпълни заплахата си и „да отвори пътя на мигрантите към Европа“. Мур прокарва и идеята Великобритания да удължи срока на паспортите със специални права за пътуване на около 1 млн. турски граждани, защото Обединеното кралство е извън Шенген. В свое официално изявление обаче британското правителство категорично отрича, че Великобритания има намерение да въведе безвизов режим за Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа