Британско издание: Франция и Германия избегнаха оръжейното ембарго, за да продават оръжия на Русия

28604
Британско издание: Франция и Германия избегнаха оръжейното ембарго, за да продават оръжия на Русия
Снимка: Pixabay

Франция и Германия са доставили на Русия военен хардуер на стойност 273 милиона евро, който сега вероятно се използва в Украйна, според данни на ЕС, цитирани от The Telegraph.

Те изпратили на Москва оръжие и военно оборудване, включително бомби, ракети, реактивни снаряди и малки оръжия, въпреки оръжейното ембарго на ЕС за Русия, наложено след анексирането на Крим през 2014 г.

Този месец Европейската комисия беше принудена да затвори вратичка в блокадата си, след като беше открито, че най-малко 10 държави-членки на ЕС са изнесли военно оборудване на стойност почти 350 милиона евро за режима на Владимир Путин. Около 78% от този брой са доставени от немски и френски фирми.

Тази седмица германският канцлер Олаф Шолц беше подложен на обстрел заради нежеланието си да предостави тежки оръжия на Украйна. Опитите на Еманюел Макрон да преговаря с Путин доведоха до факта, че френският президент беше обвинен в политика на "умиротворяване".

И Париж, и Берлин се противопоставиха на ембаргото на ЕС за закупуване на газ от Русия, а блокът сега плаща на Москва по 1 милиард евро на ден за доставки на енергия.

Докладът на ЕС идва, след като висш руски военен служител каза, че Москва е разширила целите си, за да поеме "пълен контрол" над Южна Украйна, както и над целия източен регион на страната (Донбас).

Руските въоръжени сили ще създадат сухопътен мост към Крим и ще могат да напредват към границата с Молдова, каза генерал-майор Рустам Минекаев, заместник-командващ на Централния военен окръг на Русия.

На 22 април в Ню Делхи Борис Джонсън предупреди, че Русия може да спечели войната, и обяви планове за изпращане на британски танкове в Полша, за да може Украйна да получи полски Т-72 от съветската ера.

Запитан дали Русия може да спечели войната в Украйна, Джонсън призна, че тя е "реална" и че Москва е много близо до превземането на Мариупол.

Пак на 22 април Путин каза на Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, че украинските морски пехотинци, криещи се в стоманодобивния завод „Азовстал”, ще бъдат пощадени, ако се предадат.

Междувременно Шолц, в опит да отговори на критиците за нежеланието на Берлин да предостави на Украйна тежки оръжия, посочи заплахата от ядрена война.

Критиките към германските власти се засилиха, когато се оказа, че германските фирми са се възползвали от пропуск в оръжейното ембарго на ЕС за Русия, като й продали оборудване с „двойна употреба“ на стойност 121 милиона евро, включително пушки и превозни средства със специално предназначение.

Берлин оправда използването на двусмислието в оръжейната си блокада срещу Русия през 2014 г., като твърдеше, че стоките са били продадени само след като Кремъл гарантира, че са за гражданска, а не за военна употреба.

„Ако имаше индикации за някаква военна употреба, не биха били издадени лицензи за износ“, добави говорител на министерството на икономиката на страната.

Установено е също, че Франция е отговорна за доставката на стоки на стойност 152 милиона евро до Русия по 76 лиценза за износ. Париж позволи на износителите да спазват договори, подписани преди 2014 г., като използват вратичка в ембаргото на ЕС.

Заедно с бомби, ракети и торпеда френските фирми изпратили термовизионни устройства за повече от 1000 руски танка, както и навигационни системи за бойни самолети и ударни хеликоптери.

От началото на руската инвазия на 24 февруари ЕС наложи допълнителни ограничения върху износа на стоки с двойна употреба за Москва.

Алиансът обаче се нуждаеше от пети кръг от санкции, описани като най-драконовските, налагани някога от Брюксел, до и включително пълното анулиране на предварително подписаните договори за продажба на оръжие с Русия.

Вратичката беше окончателно затворена на 8 април само след шумни протести на балтийските и източните страни-членки на ЕС.

Как беларусите саботират военните ешелони на Русия към Украйна

Веднага след нахлуването на Русия в Украйна започна т.нар. "железопътна война" в Беларус – серия саботажи на железопътните линии,...

Посланиците на Полша и Литва гарантираха, че текстът на първоначалното оръжейно ембарго от 2014 г. беше изменен, когато е установено, че оръжията все още влизат в Русия.

Страните от ЕС продадоха на Русия оръжие и боеприпаси на стойност 39 милиона евро миналата година, според Европейската комисия, докато Кремъл се подготвяше войната в Украйна.

Тобиас Елууд, председател на комисията по отбрана на Камарата на общините, каза, че на срещата на върха в Мадрид през юни всички държави-членки на НАТО трябва да заявят, че не изпращат оръжия на Русия.

„Ако изхождаме от факта, че Русия сега представлява екзистенциална заплаха за европейската сигурност, тогава никоя европейска страна не може да има извинение да продължи да снабдява Русия с оръжия“, каза той.

Адмирал лорд Уест оф Спитхед, бивш първи лорд на Адмиралтейството, каза: „Използването на вратички за избягване на оръжейното ембарго на ЕС срещу Русия след нахлуването в Крим е умопомрачително глупаво и всъщност престъпление.”

ООН: Нивата на радиация в Чернобил са "необичайни"

Равнището на радиация на мястото на ядрената катастрофа в АЕЦ Чернобил е "необичайно" и се е повишило, след като руските сили превзеха ...

Високопоставен източник от ЕС добави: „Време е Франция и Германия да се събудят и да започнат да живеят в съществуващата реалност“.

Кристиан Тергес, румънски евродепутат, който се съгласи със заключенията на доклада на ЕС, каза: „Докато Украйна отчаяно иска оръжия, за да се защити, Германия и Франция мълчат, но са много доволни, че успяха тайно и срамно да продадат оръжията си на Москва".

Докладът на ЕС следва разследвания през март от два новинарски сайта Russia от Disclose and Investigate Europe за груби нарушения на руското оръжейно ембарго от европейски компании.

Освен Германия и Франция, Италия също продаде на Русия оръжия на стойност 22,5 милиона евро след налагането на ембаргото на ЕС, докато Обединеното кралство реализира продажби на стойност само 2,4 млн. евро. В периода от 2015 до 2022 г. Австрия, България и Чехия са изнесли оръжие за Русия за 49,3 млн. евро.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа