Брюксел обмисля приемането на европейски закон за свободата на медиите

1575
Брюксел обмисля приемането на европейски закон за свободата на медиите
Снимка: iStock/Guliver

В реч, произнесена пред комисията по култура и образование на Европейския парламент вчера, еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна перспективата за приемане на Европейски закон за свободата на медиите. Предложението идва на фона на нарастващата загриженост за свободата на медиите в Централна и Източна Европа. Бретон спомена “тревожното развитие“ за свободата на печата и медийния плурализъм конкретно в Полша, Унгария, Словения и Чехия, пише Euractiv, цитиран от 24 часа.

Полша и Унгария от години са в противоречие с Брюксел заради незачитане на върховенството на закона. И в двете страни правителствата се стремят да поставят медиите под контрол. В Словения, която поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли, министър-председателят Янез Янша ръководи целенасочени кампании срещу определени информационни агенции като СТА, а също така и директно срещу самите журналисти. Европейският съюз за радио и телевизия обяви по-рано този месец, че обществените медии в Чехия са под заплаха.

Амнести: България с най-нисък стандарт на свобода на медиите в ЕС

Свободата на медиите и свободата на сдружаване се влошиха още повече, когато властите се насочиха към журналисти и критици и предприеха...

В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при предоставянето на основните свободи на медиите. “Аз вярвам, че трябва да подготвим европейски Закон за свободата на медиите, който да допълни нашия законодателен арсенал, за да гарантираме, че свободата на медиите и плурализмът са стълбовете на нашите демокрации“, заяви френският комисар. Европейският закон за свободата на медиите трябва да надгражда действащото законодателство на ЕС, по-специално Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, за да укрепи капацитета на ЕС за наблюдение и санкциониране на действия, които ограничават или накърняват свободата на медиите. Той също така трябва да разработи обща рамка за управление на обществените медии, за да се противопостави на политизирането на тази услуга и да насърчи многообразието и плурализма в медийния сектор.

Още през декември Европейската комисия обяви План за действие в подкрепа на възстановяването и трансформацията на медийния и аудиовизуалния сектор. Планът има за цел да мобилизира ресурси в подкрепа на възстановяването на сектор, който е от основно значение за демократичния процес и е помалко засегнат от кризата с пандемията от COVID-19. Трябва да се вземе предвид и факта, че финансирането на медийния сектор с евросредства няма да е от голяма полза, ако не се гарантира безопасността на журналистите. Неотдавнашното убийство на гръцкия журналист Йоргос Карайвас беше драматично напомняне, че безопасността на журналистите не може да се приема за даденост. В тази връзка Комисията подготвя препоръка да призове държавите-членки да гарантират по-адекватен начин безопасността на журналистите. Това обаче ще зависи от националните политици и правоприлагащите органи, за да се гарантира, че журналистите могат да работят свободно и безопасно. Както подчертава анализът на “Репортери без граници”, оскъдните резултати от полицейското разследване и съдебните производства след убийствата на репортерката от Малта Дафне Каруана Галиция и словакът Ян Куциак допринасят за създаването на чувство за безнаказаност за престъпления срещу журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа