Бум на венерическите болести: В Нидерландия раздават презервативи

3418
Бум на венерическите болести: В Нидерландия раздават презервативи
Снимка: iStock

Броят на болестите, предавани по полов път в Нидерландия се увеличава и Националният институт за обществено здраве и околна среда (RIVM) е сериозно обезпокоен. Поради тази причина следващите седмици RIVM и общинските здравни служби GGDs ще раздадат над 40 000 презерватива на фестивали и по време на въвеждащите седмици във висшите учебни заведения с посланието: подарете любов, а не венерически болести. През 2022 г. диагностицираните предавани по полов път болести са се увеличили, особено сред младите хора.

В днешно време болестите, предавани по полов път често се подценяват, смята лекарят от RIVM Роза Йоостен. "Хората може да си мислят, че всъщност не са изложени на риск", казва Йостен. "Едно хапче и готово. Но това не винаги е възможно. А ако го имате твърде дълго, то може да окаже значително влияние върху бъдещето ви. Например може да направи забременяването по-трудно".

Случаите на гонорея миналата година се увеличиха значително в Нидерландия, както и в съседните страни. Увеличението е особено видимо сред хетеросексуалните младежи, пише NL Times.

Увеличаването на случаите тревожи Йостен. "В Нидерландия досега всички случаи на гонорея могат да бъдат лекувани с антибиотици. В Англия има няколко случая, при които антибиотиците не са подействали. Когато това се случи, наистина сте изправени с гръб до стената". Тя посочи, че колкото по-често се среща гонореята, толкова по-голям е шансът да получим и антибиотично резистентен вариант.

„Затова в RIVM се застъпваме за превенцията на полово предаваните болести", подчертава Йостен. "Ако можете да се предпазите, направете го. Това означава: сложете презерватив. А нещо се обърка, направете си тест и информирайте партньорите си за резултата“, каза Йоостен.

Младата целева група е социално много активна, а употребата на презервативи сред тази група от години е ниска. "Четирима от всеки десет млади хора никога не използват презерватив по време на секс за една нощ". Младите хора може би виждат много пречки пред използването на презерватив, смята лекарят. "Практически погледнато, те трябва да имат такъв със себе си. Темата за използването му може да е табу и да е трудно да посочите границите си".

Затова RIVM смята, че младите хора трябва да бъдат по-добре информирани за необходимостта от безопасен секс. "Наистина е необходима поведенческа промяна в използването на презервативи.“

ОЩЕ: Официално: Безплатни презервативи за хората до 25 години във Франция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com