Бъбрек или сърце от Космоса: какви експерименти се провеждат на МКС

3040
Бъбрек или сърце от Космоса: какви експерименти се провеждат на МКС
Снимка: Getty Images / Guliver

Той е дванайсетият германец, летял в космоса: преди 1 година Матиас Маурер замина за МКС, където участва в редица научни експерименти. Пред "Тагесшау" той разказва за тях и защо ще трудно покоряването на Марс.

Изследванията ви на МКС имат за цел да донесат конкретни медицински ползи на хората на Земята. Можете ли да ни дадете няколко примера?

Маурер: Имаме застаряващо общество, много хора умират от сърдечносъдови заболявания или рак. На Международната космическа станция (МКС) провеждаме изследвания и в двете области. Тук, на Земята, правим много изследвания на рака, за да открием нови лекарства, които да убиват туморните клетки. Правим много тестове върху животни, което според мен е напълно погрешно. По-добре е да изпратим тези туморни клетки в космоса. Там те растат напълно триизмерно благодарение на безтегловността и може да се тестват лекарства. Това е чудесен подход, който НАСА прилага в момента.

Как конкретно биха могли да се възползват от това хората?

Маурер: Един поглед в бъдещето: Много хора, които имат проблеми с бъбреците, зависят от това да бъдат свързани към диализата, така че кръвта да се почиства отново и отново. Единственото решение е да се намери донорски орган. Но няма достатъчно донорски органи. Вече има подход за отглеждане на човешки органи в космоса. Дори отгледахме сърдечен мускул, който започна да бие. Досега това са били само много, много малко опити. Но идеята е, че в дългосрочен план може би наистина ще можем да отглеждаме органи в космоса.

На МКС трупате опит и за живота в самодостатъчни системи на Луната или Марс. Такъв важен ресурс е водата. Докъде са стигнали тези изследвания?

Маурер: Водата, която използваме на космическата станция, е същата, която Александър Герст е използвал по време на мисиите си преди четири и осем години. Тя винаги се рециклира и преработва. В момента имаме 91 процента рециклиране. Това означава, че сме много, много добри, но все още губим вода. Разбира се, това не е достатъчно за пътуване до Марс, ако губим 9 процента вода, това е твърде много.

И разбира се, можем да прехвърлим тази технология директно към приложения на Земята. Водата, която ползваме горе за ежедневна хигиена, беше 200 милилитра. Казаха ни: Не трябва да превишавате това количество за душ. След това се изтрива и се абсорбира в кърпа. Кърпата се окачва и водата се абсорбира отново чрез циркулацията на въздуха, т.е. чрез климатика. Същото се случва и с потта, която също се реабсорбира, а дори урината преминава през системата, филтрира се, пречиства се и след това отново се преработва в питейна вода.Земятаосвос

Какво ще кажете за психиката на астронавтите? Самият вие имате прекарани 6 месеца в изолация на МКС.

Маурер: На МКС сме непрестанно заети, през цялото време правим изследвания. По време на пътуване до Марс обаче няма да можем да вземем със себе си толкова много експерименти, които да правим по време на полет. Няма да имаме достатъчно място. Това означава, че астронавтите ще прекарват много време в бездействие, а когато погледнете през прозореца, виждате само черно. Мисля, че това ще е голямо изпитание за астронавтите - да изгубят представа за дома, да виждат само черно навън. Ето защо груповата динамика и психологическата подкрепа за астронавтите, включително подборът на астронавтите, ще трябва да бъдат много по-интензивни.

Предполага се, че в бъдеще туристи ще летят редовно до МКС, както вече се случи.

Маурер: Е, туристите, или - правилно е да кажа - частните астронавти, това е официалната терминология на НАСА, вече са обучени. Но, разбира се, в рамките на кратко, ускорено обучение. И всички те имат свои собствени цели. И при бързото обучение не може да се постигне същото качество, както при професионалните астронавти. Така че трябва да им показваме много, да ги подкрепяме много, а собствената ни работна програма беше забавена през тези две седмици, в които те бяха с нас.

В дългосрочен план компанията Axiom, която докара туристите, ще достави свои собствени модули на космическата станция. Тогава ще има ново отпускане. След това туристите или частните астронавти ще работят и ще провеждат изследвания в собствената си част на космическата станция, където ще разполагат с тоалетни и места за спане, както и с платформа за наблюдение, от която ще могат да гледат към Земята.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com