Бъчварова: Ще подкрепим задължителните квоти за бежанци, нямаме основание за нова позиция

4020
Бъчварова: Ще подкрепим задължителните квоти за бежанци, нямаме основание за нова позиция
Снимка: БГНЕС

България ще подкрепи задължителните квоти за разпределянето на 120 000 бежанци в ЕС. Това потвърди преди началото на извънредната среща на вътрешните министри в Брюксел вицепремиерът Румяна Бъчварова, предаде БНР. Основният спор остава дали настаняването на бежанците да бъде задължително или доброволно.

"Този ангажимент трябва да бъде задължителен за държавите, защото иначе се обезмисля неговото прилагане", каза тя.

В Брюксел отново обсъждат разпределението на бежанците

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз отново ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел разпределянето на 120 хиляди бежан...

"В същото време знаем, че това е временно решение и трябва да се търсят принципните подходи и принципните решения за прекратяване на тази кризисна ситуация. Ще подкрепим разпределението на 120 000 мигранти и ще обсъдим детайлите, които се предлагат, за това как и къде те да бъдат насочени към други държави", заяви Бъчварова. 

"Нямаме основание да променяме позицията, която заявихме преди седмица. България ще потвърди позицията си, че решението за квотното разпределение е решението, което в момента ЕС може да вземе", каза вътрешният министър, цитирана от пресцентъра на МВР.

"Най-важно е да се търси решение там, където в възникнал проблемът, винаги сме го казвали, но това трябва да върви успоредно с другите решения, като осигуряването на сигурността на външните граници, това е приоритет“, ясно подчерта вътрешният министър.

"Наше предложение е да се обмисли и механизъм за координиране на усилията на държавите членки в справянето с проблема, а не всяка държава да предприема мерки, с които създава евентуално нови предизвикателства пред останалите държави в ЕС”, обясни министър Бъчварова

Бъчварова: Не трябва да истеризираме толкова ситуацията с бежанците

"Няма да употребяваме сила и насилие, да не забравяме, че това са хора, които имат причини да тръгнат да бягат. Когато има нарушители т...

Група от централноевропейски правителства все още отказва да приеме задължителния принцип на прием на хора, определян от ЕК.

Формално схемата може лесно да се превърне в европейски закон, защото трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство без правителствата да имат право на вето. Ротационното председателство на Люксембург предпочита да намери консенсус, вместо силово да налага решението на несъгласните Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и други, за да няма политически разрив в европейското единство.

Очаква се приемането на компромисен вариант, при който ще отпадне задължителният характер на квотите, предлагани от Европейската комисия (ЕК) съобщиха дипломатически източници. По същия начин вече се постигна договорка за доброволен прием на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа