България е без представители в ключови комисии в Европарламента

4606
България е без представители в ключови комисии в Европарламента

България изпадна от ключови комисии в новия Европейски парламент, като в същото време не получи и нито една ръководна позиция в институцията. Това стана ясно, след като бяха гласувани 14-те зам.-председатели на ЕП, където няма български представител, и след като евродепутатите бяха разпределени в 20-те постоянни комисии. Страната ни не получи дори и място на квестор за разлика от предишния Европарламент, където функцията изпълняваше Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП. Квесторите са петима и отговарят за административните въпроси, които пряко засягат членовете на ЕП, пише вестник "Сега".

Депутатите сами кандидатстват за съответната комисия, след което се гласуват. От публикувания списък за участието на българските евродепутати в комисиите се вижда, че страната ни няма да има пълноправни членове във водещи комисии като бюджетната, в която дори няма да има български евродепутат по заместване, както предвиждат правилата на ЕП.

В друга важна комисия -"Икономически и парични въпроси", също липсва наш титуляр, а в резерва са Ева Майдел - ГЕРБ/ЕНП, и Сергей Станишев - БСП/С&Д. Наши постоянни представители няма и в ключовата "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните", както и в комисията по земеделието и селските райони. В комисията "Международна търговия" също нямаме постоянен представител, а отново само резервни депутати.

В комисията "Правата на жените и равенството на половете" също няма представител на България, а в тези по конституционни въпроси и рибно стопанство пак сме без титуляри.

В друга възлова комисия в ЕП - "Правосъдие и вътрешни работи" ще е Елена Йончева, която бе една от водещите фигури в БСП в разкритията за управлението на ГЕРБ. "Аз поисках да съм в тази комисия и желанието ми беше удовлетворено“, коментира Йончева пред „Сега“. Тя уточни, че освен в тази комисия ще работи и във външната, както и в подкомисията по сигурност и отбрана. В комисията по външни работи Йончева ще замества някой от титулярите, ако има отсъстващи от заседанието.

Ясно е в кои комисии на ЕП влизат българските евродепутати

Вече е ясно разпределението по комисии в Европейския парламент (ЕП), включително и на 17-те български евродепутати. Това стана след вче...

В комисията по правосъдие и вътрешни работи ще работи и Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Той е едно от най-спряганите имена за кандидат за нов главен прокурор.

Във външната комисия и в тази по промишленост и енергетика има по трима титулярни български евродепутати. В първата като постоянен представител е и Сергей Станишев (БСП/С&Д), който е и председател на Партията на европейските социалисти. Станишев беше номиниран и за председател на ЕП, но впоследствие отпадна от надпреварата. Защо бившият лидер на БСП няма да бъде председател на Европейския парламент може да прочетете тук.

Любопитно е, че Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който имаше силно желание да работи в транспортната комисия, предвид активността му около проблемите с пакета "Макрон“ е отрязан от нея и е избран в комисията по регионално развитие. В транспортната комисия Новаков е само резерва.

Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), който "открадна" мандат на ГЕРБ и стана втори евродепутат от листата на воеводите с голям брой преференции, ще работи в комисията по култура и образование. В тази комисия като пълноправен член е и Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП).

Изборът на 14-те заместник-председатели на Европейския парламент се проведе в три тура, а мандатът им е двегодишен. Преди това за шеф на Европарламента бе избран италианецът Давид Сасоли от групата на "Социалистите и демократите".

Нито Станишев, нито Вебер ще са председатели на Европейския парламент

Четирима са кандидатите за председатели на Европейския парламент (ЕП), след като в полунощ българско време изтече срокът за подаване на...

Новите зам.-председатели са от 6 политически групи и 10 държави членки. Старшинството им се определя от поредността на тяхното избиране, а при равен брой гласове по-напред се нарежда по-възрастният. Те могат да заместват председателя при необходимост, включително да ръководят пленарни заседания.

Работа

Другата седмица ще бъдат избрани председателите и зам.-председателите на 20-те специализирани постоянни комисии в ЕП, които обикновено заседават в Брюксел. Обсъжданията им са публични и се излъчват по интернет.

В тях се приемат доклади за законодателни предложения, предлагат се и изменения за гласуване в пленарно заседание и назначават преговорни екипи за провеждане на преговори със Съвета по законодателството на ЕС. Те приемат също доклади по собствена инициатива, организират изслушвания с участието на експерти и контролират останалите органи и институции на ЕС.

Според правилника съставът на комисиите и подкомисиите трябва, доколкото е възможно, да отразява пропорционално състава на ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа