Български коментари: Путин не може да спечели. Големият украински пробив наближава (ВИДЕО)

10719
Български коментари: Путин не може да спечели. Големият украински пробив наближава (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинската контраофанзива е съвсем близо до голям пробив. Това е казал като новина главнокомандващият на украинската армия генерал Валерий Залужни пред военното ръководство на САЩ.

Думите на Залужни са казани по време на една от срещите между украинското и американското военно командване. В последните няколко седмици на тях имало спорове относно стратегията на контранастъплението – американците настоявали да има събиране на максимално количество и качество сили от страна на украинците за един голям пробив на фронта. В момента изглежда така, че украинците са разположили равномерно силите си в няколко направления на фронта и това се вижда като грешка от американците, като връщане към съветската стратегия на бой: Американска вълна от критики за военната стратегия "заля" украинските сили

Въпреки че и американците признават, че украинската стратегия за контраофанзивата е претърпяла корекции спрямо началото, те все още считат, че има какво друго да се направи и че няма да има решителен пробив преди настъпването на зимата – защото сега имало достатъчно тежка военна техника за концентриран силен удар, който да донесе пробив, а догодина такива условия няма да има. Само че Залужни е отвърнал, че американците просто не разбират: "Това не е операция за борба с бунтовници, това е Курск". Генералът визира най-голямата танкова битка през Втората световна война, тази на Курската дъга.

Информацията за това изказване на Залужни може да бъде видяна в материал на The Wall Street Journal.

Развитие на военните действия в Украйна

След като вече е ясно, че украинската армия е в Работино и го подсигурява, се вижда и ефектът от това – възможност за по-масиран обстрел по Токмак: След пробива при Работино: Украинските сили обстрелват Токмак (ВИДЕО)

В сутрешния си обзор руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) вече признава за падането на Работино и предупреждава, че има ожесточен бой при Новопокроповка (13 километра югоизточно от Орехов, по направлението Орехов – Токмак – Мелитопол). Пегов предупреждава, че украинците натискат и при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов), а пробив там ще им позволи да стигнат до тила на руската армия в района. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар" също признава за украински атаки източно от Работино, без да уточнява позиции. Геолокализирани видеокадри с пленени руски войници потвърждават, че украинските военни са се приближили още повече до Върбово:

И двата руски канала твърдят, че по направлението Велика Новоселка – Бердянск има леко затишие и неуспешни украински атаки към Приютно (16 километра югозападно от Велика Новоселка) и Старомлиновка (15 километра южно от Велика Новоселка), след като украинците се укрепиха на линията Старомайорско – Урожайно (9-10 километра южно от Велика Новоселка).

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично е посочен коментар на руски военен блогър, че това е решителна фаза от войната. Според казаното, руснаците трябва да удържат без пробив в западната част на Запорожка област поне още месец и половина и по възможност да окажат достатъчно натиск в друга част на фронта, за да отслабят украинския натиск в Запорожието. А говорителят на украинското командване "Юг" капитан първи ранг Наталия Хуменюк коментира, че руснаците прехвърлят части от окупираната земя в Херсонска област към Запорожието – заради голям брой убити и ранени там.

Мечтаната от руснаците "котва" за украинската контраофанзива е направленията към Купянск и Лиман. Там украинският генщаб за втори пореден ден съобщава за неуспешна руска пехотна атака при Новоегоровка (15 километра югозападно от Сватово), а украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр увери, че руснаците неуспешно са опитали да атакуват и напреднат през резервата "Серебрянка" (10 километра югозападно от Кремена) и при Билохоровка (12 километра южно от Кремена), след като руски военни блогъри говориха как едва ли не руската армия стигнала до река Северски Донец и скоро ще я форсира. Маляр добави и, че руснаците готвят прегрупиране в направлението към Лиман. Показателно е, че руският възторг в Телеграм за Купянск вече стихна.

За Бахмут има данни с геолокализирани видеокадри, че украинците са напреднали западно от Залижнянско (12 километра северозападно от Бахмут).

Български коментари: Путин не може да спечели войната

В сутрешния блок на Нова телевизия няколко военни експерти (ген. Съби Събев, проф. Румен Кънчев и членът на Атлантическия съвет в България Васил Данов) изразиха мнение, че смъртта на Пригожин е сигнал от Путин, че ще се бори за властта си със зъби и нокти. Беше изказана теза, че Пригожин може да е бил кандидат на ФСБ за нов президент. Цитирана беше и скорошна публикация на генерал Леонид Ивашов, председател на „Общоруските офицерски събрания“, който отново говори как Путин не може да спечели тази война – в подкрепа на мнението, че руската армия, след първоначалната инвазия, вече над година не владее стратегическата инициатива в Украйна – тя или най-много докарва нещата до равновесие, или отстъпва и се окопава.

Същевременно българският военен пилот генерал Спас Спасов коментира, че вероятно самолетът на Пригожин е бил взривен. По думите му, вероятно е станало с експлозиви, заложени на две места. Той напомни информацията, че стюардесата на самолета казала на роднини за "малка техническа поправка" точно преди полета: Самолетът на Пригожин бил на поправка преди фаталния полет: Кой е Евгений Пригожин (ВИДЕО)

В този ред на мисли и досега живите командири на ЧВК Вагнер не са излезли с официално изявление за смъртта на Пригожин. Редица свързани с "Вагнер" канали в Телеграм казаха, че на 23 август вечерта е имало събрание на командния състав и се чака изявление. Липсата му и досега подсказва хаос в редиците на наемниците на Пригожин.

ОЩЕ: И извън смъртта на Пригожин новините за Украйна във войната с Путин са добри (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com