Американска вълна от критики за военната стратегия "заля" украинските сили

9626
Американска вълна от критики за военната стратегия "заля" украинските сили
Снимка: Getty Images

Не много добри новини за стратегията на украинската армия пристигнаха от САЩ. Според американски и други западни официални лица контраофанзивните действия трудно пробиват укрепената руска отбрана, защото Украйна е позиционирала твърде много войници, включително някои от най-добрите си бойни части, на "неправилните места".

Защо украинците не се съсредоточат изцяло на юг?

Основната цел на контраофанзивата е да се прекъснат руските снабдителни линии в Южна Украйна, най-вече сухопътния мост към окупирания Кримски полуостров. Но вместо да се съсредоточат върху това, украинските командири са разпределили войските и огневата мощ приблизително поравно между източната и южната част, казват американски представители, цитирани от The New York Times.

Още: Русия намери заместник на уволнения Суровикин: Кой поема поста главнокомандващ

В резултат на това повече украински сили се намират в близост до Бахмут (Донецка област) и други градове в източната част на страната, отколкото до Мелитопол и Бердянск на юг (Запорожка област), които са далеч по-важни от стратегическа гледна точка, твърдят официални лица в САЩ.

Американските специалисти по планиране съветват Украйна да се съсредоточи върху фронта към Мелитопол - т.е. линията Орехов-Токмак-Мелитопол в западната част на Запорожието - който е основен приоритет на Киев, и да пробие руските минни полета и други защитни съоръжения, дори ако в този процес украинците загубят повече войници и оборудване.

Пробиви от украинска страна все пак има, и то значителни: Украинците пробиват: Руските мерки как да се избегне разгром (ВИДЕО)

Промяна на тактиката

Само с промяна на тактиката и драматичен ход може да се промени темпото на контраофанзивата, казва един от американските служители пред NYT. Друг добавя, че украинците са твърде разпръснати и трябва да консолидират бойната си мощ на едно място.

Близо три месеца след началото на контраофанзивата жертвите продължават да се увеличават, а Русия все още има предимство по отношение на войските и оборудването.

Снимка: Getty Images

Още: Белият дом: Войната в Украйна не е в патова ситуация

По време на видеоконференция на 10 август генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, британският му колега адмирал сър Тони Радакин и генерал Кристофър Каволи - главнокомандващ на САЩ в Европа, призоваха най-високопоставения военен командир на Украйна генерал Валерий Залужни да се съсредоточи върху един основен фронт. Според двама служители, информирани за разговора, Залужни се е съгласил.

Влиянието на Лондон

Ролята на адмирал Радакин е особено важна и досега не е била оценена, заявяват официалните лица. Мили пък разговаря със Залужни почти всяка седмица за стратегията и украинските военни нужди. Администрацията на Джо Байдън е забранила на висши американски офицери да посещават Украйна от съображения за сигурност и за да се избегне увеличаване на напрежението с Москва. Великобритания обаче не е наложила такива ограничения и адмирал Радакин, който е служил три пъти в Ирак, е установил близки връзки с украинския си колега по време на многобройните си пътувания до страната.

Още: Украйна ще получи F-16, но още няма нужните за тях специални ракети (ВИДЕО)

Украйна слуша съветите отвън

Американски служители твърдят, че има признаци, че Украйна е започнала да прехвърля някои от по-опитните си бойни сили от изток на юг. Но дори и най-опитните части понасят тежки загуби. Те разчитат на намаляващ състав от старши командири. Някои взводове са окомплектовани предимно от войници, които са били ранени и са се върнали да се бият.

През последните дни Украйна е пробила поне един слой от руската отбрана в южната част на страната и засилва натиска. Тя е близо до това да поеме контрола над Работино, село в южната част на страната, което се намира близо до следващата линия на руската отбрана.

Още: ВИДЕО: Освобождаването на Работино от украинците е въпрос на малко време

Според някои анализатори обаче напредъкът може да се окаже твърде малък и закъснял. Сраженията се водят предимно на равнинен терен, който е в полза на защитниците. Руснаците се сражават от скрити позиции, които украинските войници често виждат едва когато са на метри от тях. Часове след като украинците разчистят полето от мини, руснаците понякога изстрелват нова ракета, която разпръсква още мини на същото място.

Според американската военна доктрина винаги се полагат основни усилия, за да се гарантира, че максималните ресурси се насочват към един фронт, дори ако поддържащите сили се сражават в други райони, за да се предпазят от неуспех или да разпръснат вражеската отбрана. Но Украйна и Русия се сражават по старата съветска доктрина, която се стреми да сведе до минимум съперничеството между фракциите в армията чрез предоставяне на еднакво количество жива сила и оборудване на всички командвания. И двете армии не са успели да определят приоритетите на най-важните си цели, твърдят официални лица.

Още: Украински военен: Единственият начин да обърнем войната са стотици хиляди дронове. И трябва да го направим преди врага

Защо се хаби ресурс при Бахмут?

Продължаващото внимание на Украйна към Бахмут, мястото на една от най-кървавите битки по време на войната, предизвиква недоумение у американските разузнавателни и военни служители. Украйна е инвестирала огромни средства в защитата на Донбас, а президентът Володимир Зеленски не иска да изглежда така, че се отказва от опитите да си върне загубената територия. Представители на САЩ обаче твърдят, че поне временно политиката трябва да отстъпи място на разумната военна стратегия.

Снимка: Getty Images

Американските стратези казват, че поддържането на малки сили в близост до разрушения град е оправдано, за да се притиснат руските войски и да им се попречи да го използват като база за нападение. Но Украйна разполага с достатъчно войски там, за да се опита да си върне района - ход, който според американски служители би довел до голям брой жертви при малка стратегическа полза.

Американски представители са казали на украинските лидери, че могат да осигурят сигурността на земите около Бахмут с много по-малко войски и трябва да пренасочат силите си към цели на юг.

Още: САЩ: Готови сме да обучаваме украински пилоти на F-16, ако Европа няма капацитет

Украинските лидери защитиха стратегията си и разпределението на силите, като заявиха, че водят ефективни боеве както на изток, така и на юг. Големият брой войски е необходим за оказване на натиск върху Бахмут и за защита от съгласувани руски атаки в североизточната част на страната, казват те.

Критиките на американските официални лица към украинската контраофанзива често се отправят през призмата на поколение военни, което никога не е преживявало война от такъв мащаб и интензивност. Нещо повече, американската военна доктрина никога не е била тествана в среда като украинската, където руската електронна война блокира комуникациите и GPS и нито една от двете армии не е в състояние да постигне въздушно превъзходство, пише NYT.

Дъжд спира контранастъплението?

Според американски официални представители Украйна разполага с още от един месец до 6 седмици, преди дъждовните условия да наложат спиране на контраофанзивата. През август Украйна вече е отложила поне една офанзива заради дъждовете.

Още: САЩ имат нова цел за оръжията за Украйна - ще ползват зимното затишие на фронта

"Условията на терен винаги са основен двигател на военните операции. Есента и пролетта не са оптимални за операции с комбинирани оръжия", заяви генерал Марк Мили пред репортери в неделя.

Мократа почва няма да спре боевете, но ако Украйна пробие руските линии през следващите седмици, калта може да затрудни използването на този успех и бързото завземане на голяма част от територията, твърдят служители.

Според някои анализатори по-важно от времето е, че основните нападателни сили на Украйна може да изчерпят силите си до средата или края на септември. Преди около месец Украйна изпрати втора вълна войници, които замениха първоначалните сили, претърпели неуспех да пробият руската отбрана. Тогава страната промени и тактиката си на бойното поле, като се върна към старите си методи за изтощаване на руските сили с артилерия и ракети с голям обсег, вместо да се впуска в минни полета под обстрел. През последните дни Украйна започна да използва последните си стратегически резерви. Въпреки че боевете могат да продължат с месеци, американски и други западни представители твърдят, че контраофанзивата няма да има достатъчно решителна огнева мощ, за да си върне голяма част от малко под 20-те процента от страната, които Русия е окупирала.

Представители на САЩ не смятат, че контраофанзивата е обречена на неуспех, но признават, че украинците не са постигнали успеха, на който те или техните съюзници се надяваха при започването на настъплението.

Още: Американското разузнаване: Киев няма да постигне основната цел на контраофанзивата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Отново ще оперират Лойд Остин, проблемите с пикочния мехур продължават

Прокурор: Да се забрани на Тръмп да прави опасни изказвания в съда

Среща на мира: Военните министри на САЩ и Китай ще се видят другата седмица

49,6 градуса по Целзий: Горещините в Мексико убиха 48 души

Арестуваха пожарникар за подпалването и убийството на 137 души

САЩ с нова мащабна военна помощ за Киев

Учени: Сезонът на ураганите в Атлантическия океан ще е извънредно силен

Общото събрание на ООН прие резолюцията за Сребреница

Мъск: Азиатките печелят повече от белите мъже

Американски щат ограничава хапчетата за аборт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com