Чарлз III няма да плаща данък върху наследството от кралицата

4855
Чарлз III няма да плаща данък върху наследството от кралицата
Снимка: Getty Images

Крал Чарлз Трети няма да плаща данък върху състоянието, което е наследил от покойната кралица Елизабет II, въпреки че доброволно е пожелал да последва примера на майка си и да плаща налог върху доходите.

По силата на клауза, договорена през 1993 г. от тогавашния министър-председател Джон Мейджър, всяко наследство, предадено "от владетел на владетел", избягва 40-процентовия данък, прилаган за активи на стойност над 325 000 британски лири.

Подарък за Чарлз III: САЩ изпращат кръвосмучеща риба в Англия за коронацията на краля

Комисията за риболов на Големите езера в САЩ ще изпрати кръвосмучеща риба във Великобритания като подарък по повод коронацията на крал ...

Имотите на короната се оценяват на 15,2 млрд. паунда, от които 25% от печалбата се предоставя на кралското семейство като суверенна субсидия. Имуществото включва кралските архиви и кралската колекция от картини, които се държат от монарха "по право на короната", пише "Гардиън".

Тези активи не могат да бъдат продадени от краля и на практика са предадени на правителството в замяна на безвъзмездна помощ. В насоките на правителството се заключава, че следователно би било "неуместно да се плаща данък върху наследството по отношение на такива активи".

Отделно от това, Чарлз наследява от кралицата и херцогство Ланкастър - частно имение, което включва земи, имоти и активи, държани под попечителство за владетеля. Той е освободен от данък върху наследството на тези активи, за да запази "известна степен на финансова независимост от правителството". Имението на херцогство Ланкастър, което е основният източник на богатство на кралицата, е реализирало близо 22 млн. паунда приходи през 2021 г.

Правителствените насоки добавят: "Монархията като институция се нуждае от достатъчно частни ресурси, за да може да продължи да изпълнява традиционната си роля в националния живот".

Болен ли е крал Чарлз III и от какво?

Здравето на крал Чарлз III и колко дълго той ще остане на трона се превърна в една от най-обсъжданите теми в Обединеното кралство. При...

Клаузата от 1993 г., договорена от Мейджър, също така освобождава наследството, преминало от съпруг на бивш владетел към владетел. За последен път тя е използвана при смъртта на кралицата-майка Елизабет през 2002 г., когато тя оставя състоянието си, оценявано на 70 млн. паунда, включително колекция от яйца на Фаберже, на кралица Елизабет II, единствената ѝ оцеляла дъщеря.

Всеки освен крал Чарлз, който наследи частни активи от кралицата, ще трябва да плати данък наследство. Освен това монархът не е задължен по закон да плаща данък върху доходите, данък върху капиталовите печалби или данък върху наследствата.

В началото на 90-те години на миналия век обаче имаше обществен натиск относно разходите на монархията и бяха повдигнати въпроси за това кой ще плати сметката за ремонта на замъка Уиндзор, след като той беше сериозно повреден от пожар.

През 1992 г. беше обявено, че кралицата ще плати доброволно данък върху доходите през следващата година, а Чарлз, когато бе принц на Уелс, заяви, че ще подражава на майка си.

Карибска страна планира референдум, може да отхвърли властта на новия крал Чарлз III

Антигуа и Барбуда планира референдум в рамките на следващите три години с въпроса дали да стане република. Ако се стигне до подобен ход...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа