Чехия ще изгони още десетки руски дипломати

1272
Чехия ще изгони още десетки руски дипломати
Снимка: Pixabay

Чешката република може да изгони от Прага „около 60“ служители на руското посолство, ако Русия не реши до 12:00 часа (13:00 часа българско време) в четвъртък да върне в Москва служителите на чешката дипломатическа мисия, обявени за персона нон грата. Това заяви министърът на външните работи на републиката Якуб Кулганек в интервю, публикувано в четвъртък от вестник „Лидове новини“, предава ТАСС.

„Става въпрос за около 60 човека (служители на руското посолство). Целта е [броят на служителите в руското посолство] да съответства на състоянието [на щата] в нашето посолство в Москв“, каза министърът.

Бивш служебен министър призова да си сътрудничим с Чехия заради агресивния Путин

Докъде ще стигне напрежението между Европа, Запада като цяло и Русия – отговорът зависи изцяло от руския президент Владимир Путин...

Прага приписа на Москва експлозиите през 2014 г. в склад за боеприпаси в източното село Върбетице. В тази връзка чешките власти обявиха решение за експулсиране на 18 служители на руското посолство, които бяха обявени за руски разузнавачи в страната. Руското външно министерство изрази решителен протест пред Прага във връзка с предприетата стъпка „под необосновани и измислени предлози“, а също така обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

За да разработи отговор на инцидента във Върбетица, чешкото външно министерство провежда консултации с Великобритания и Нидерландия, разкри министърът. „Министерството се консултира със своите съюзници в Нидерландия и Обединеното кралство, във връзка [с техния опит] как тези държави са действали в случая на свалянето на полет MH17 над Украйна или отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри“, каза Кулганек.

Руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, заподозрени във Великобритания в опит за убийство на семейството на бившия разузнавач Сергей Скрипал, са свързани от чешката страна с експлозия на територията на склад за боеприпаси в село Върбетице на 16 октомври 2014 г., в резултат на което двама души загинаха, припомня агенция Фокус.

Отговаряйки на въпрос относно перспективите за обезщетение за щети от експлозиите във Върбетице, министърът каза: „Обмисляме [различни] възможности“. „Ако държава извърши международно противоправно деяние и причини вреда на друга държава, тогава засегнатата държава може да поиска обезщетение. То може да има характера на възстановяване [на материалните щети на обектите] в първоначалното им състояние, финансова компенсация или удовлетворение във формата, например, на признание или извинение“, каза Кулганек.

Нов външен министър има Чехия

Президентът на Чехия Милош Земан назначи днес Якуб Кулханек за министър на външните работи на страната, който досега беше заместник-мин...

Чешките власти съобщиха в понеделник, че щетите от експлозиите надхвърлят 1 милиард крони (около 47 милиона долара). Това е цената на имуществото, унищожено в склада, както и работата по обезвреждането на невзривени боеприпаси, извършена в околностите на Върбетице от края на 2014 г. до есента на 2020 г. Освен това извършителите трябва да платят обезщетение на семействата на двама чешки граждани, загинали при експлозиите.

По-рано чешкото правителство заяви, че персоналът на посолството на републиката в Москва е значително по-малък от руската дипломатическа мисия в Прага. Опозицията призова правителството да предприеме стъпки за постигане на паритет в броя на персонала и в двете мисии.

Според изчисленията на чешкото външно министерство от вторник персоналът на руското посолство в републиката се състои от 27 дипломати и 67 технически служители, а чешкото в Руската федерация се състои от петима дипломати и 19 технически служители.

Междувременно директорът на международния отдел на президентската администрация Рудолф Йиндрак каза, че ако броим заедно с представителства на културата, броят на чешките служители в Руската федерация, напротив, е повече - „с около 50 души“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руска петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа