Четири възможни сценария пред Brexit

4568
Четири възможни сценария пред Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза е изправена пред намаляващ брой възможности за Brexit, след като лидерите на ЕС на срещата на високо равнище миналата седмица отхвърлиха опитите ѝ да променя сделката, която тя порази с тях.

Ето четирите основни сценария, пред които е изправена Великобритания, докато часовникът отброява времето, оставащо до 29 март 2019 г. - денят, в който е планирано Лондон да напусне европейския проект след 46 години.

Тереза Мей е категорично против втори референдум за Brexit

Британският премиер Тереза Мей предупреждава депутатите да не подкрепят призивите за втори референдум. В момента такива призиви се заси...

Сделка

Това е Brexit който британското правителство и лидерите на ЕС искат - и това, което британският парламент отказва да приеме. Сделката бе отхвърлена от противоположните крила на парламента заради това дали Великобритания да бъде свързана твърде тясно или да бъде по-отдалечена от Европейския съюз. Мей отмени гласуването на сделката, определено за миналата седмица поради предизвестеното си поражение.

Подкрепящите Brexit от нейната партия след това измислиха неуспешен опит за преврат, при който малко повече от 1/3 от депутатите консерватори показаха, че искат Мей да си ходи.

Мей обеща, че ще измъкне отстъпки от Брюксел, но очевидно не успя да направи това на срещата миналата седмица. Правителството на Мей възнамерява да отново да подложи същия проект за гласуване след известно време - между 7 и 21 януари. Надеждите са, че страхът от хаоса, до който може да доведе излизане без сделка, ще принуди законодателите да загърбят резервите си.

Без сделка

Тереза Мей с остри критики към Тони Блеър

Тереза Мей обвини Тони Блеър в „подценяване“ на преговорите за Брекзит като призовава за нов референдум, съобщава Би Би Си....

На това се гледа като на сценарий за Страшния съд, който заплашва да предизвика рецесия във Великобритания и значително да забави икономическия растеж на Европейския съюз.

Това е опцията по подразбиране, ако британският парламент гласува против сделката и няма други решения.

Споразумението на Мей бе насочено към запазване на търговските правила между петата по големина икономика в света и най-големия единен пазар почти непроменени за преходен период до края на 2020 г.

Едно внезапно преминаване към различни стандарти би засегнало почти всеки икономически сектор и евентуално ще видим, че цената на ежедневните продукти във Великобритания ще се покачи.

И двете страни са били принудени да засилят подготовката си за хаотичен Brexit през последните няколко седмици.

Джеръми Хънт: Великобритания ще процъфтява и без сделка по "Брекзит"

Британският външен министър Джеръми Хънт заяви, че Обединеното кралство ще процъфтява, дори ако то напусне Европейския съюз без споразу...

Британските предприятия натрупват стоки, докато Брюксел се опитва да намери начин да поддържа свободни операциите, включващи масовия център за финансови услуги в Лондон.

Втори референдум

Привържениците на ЕС призовават за ново гласуване още от първото, което е подкрепи „напускаме“ при резултат 52:48 през юни 2016 г.

Няма закон, който да задължава Великобритания отново да гласува, но мнозина питат дали това би била демократично - и защо вторият опит трябва да има предимство пред първия.

Това също така заплашва да покаже отново такова разделение, доколкото проучванията на общественото мнение показват, че страната все още е разделена по въпроса.

The Financial Times: Brexit се превърна в отрова

Brexit се превърна в отрова за британската национална политика. Това констатира в материал за вестник The Financial Times анализаторът ...

Призивите за нов вот през последните няколко месеца са се засилили, а бившият премиер Тони Блеър в неделя каза: "Това, което изглеждаше малко вероятно преди няколко месеца, в момента е с вероятност от над 50%".

Поддръжниците твърдят, че на привържениците на Брекзит са били обещани неща, които изобщо не изглеждат като предлаганата сделка и че британците никога не са подкрепили сценарий за отсътвие на сделка.

Някои от членовете на кабинета на Мей съобщават, че настояват за втори вот, но премиерът е против такова решение, като предупреждава, че "ще нанесе непоправима вреда на целостта на нашата политика".

Също така не е ясно какви варианти да се дадат на хората на второ гласуване - и какво ще стане, ако Brexit победи отново.

Парламентът гласува за вариантите

Официално: Тереза Мей спечели вота на доверие

Лидерът на управляващата Консервативна партия и министър-председател на Великобритания Тереза Мей беше подкрепена от мнозинството депут...

Друга възможност, която излезе на преден план през последните дни, е дв парламента се проведат няколко незадължителни гласувания по различни варианти на Брекзит, за да се определи ефективно правителствената стратегия.

Първият ще бъде сделката на Май, но други могат да включват Brexit без сделкса, втори референдум или "норвежка сделка", която ще задържи Великобритания много по-тясно свързана с европейския единен пазар и ще позволи свободна имиграция.

Министърът на икономиката Грег Кларк явно подсказа това в понеделник, като каза пред BBC, че парламентът трябва да бъде "поканен да каже с какво ще се съгласи", ако гласува против проектоспоразумението за Брекзит на масата.

Другите министри от кабинета, включително министърът на финансите Филип Хамънд, твърдят, че подкрепят това решение като демократичен начин за прекратяване на сегашното състояние на неопределеност.

Aнализ на AFP/Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа