Цяла Италия е под карантина заради коронавируса (ВИДЕО)

9798
Цяла Италия е под карантина заради коронавируса (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Цяла Италия ще бъде поставена под карантина, тъй като смъртните случаи от коронавируса в страната продължават да се увеличават. Това обяви италианският премиер Джузепе Конте в телевизионно обръщение, цитирано от CNBC.

На живеещите в 60-милионната държава е забранено да пътуват, освен за работа и при спешни случаи. Всички публични събирания ще бъдат забранени, нощните заведения няма да работят, а спортните събития са отложени. Целта на ограниченията е най-уязвимите хора в страната да бъдат защитени.

На жителите на Италия е нужна уважителна причина, за да напуснат страната със самолет, освен ако не са там временно по работа или като туристи. Същото важи и за пристигащите. На гарите ще бъде проверявана температурата на пътниците. На круизните кораби е забранено да акостират в различни италиански пристанища.

Училищата и университетите в цялата страна ще останат затворени до 3 април, но обществените превози ще продължат да функционират.

Извънредните мерки влизат в сила във вторник, 10 март и ще бъдат валидни до 3 април.

Ето колко са загиналите от коронавирус в Европа, драстичен скок в Италия

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Европа вече е над 500, след като бяха регистрирани нови 97 смъртни случая в Италия, предаде...

"Няма да има само червена зона", каза Конте, визирайки издадената от него заповед за карантина, която се прилага за част от Северна Италия, където живеят около 16 млн. души.

Болни от вируса вече има във всички 20 италиански региона. "Имаме важен растеж на инфекцията ... и на смъртните случаи", посочи Конте. "Навиците в Италия трябва да се променят", препоръча той. Италианският премиер призова хората в страната да си помагат, за да се адаптират към по-строгите мерки, пише BBC.

През уикенда италианските власти обявиха блокиране на региона Ломбардия, който е най-засегнатата част от страната от COVID-19. Разширяването на драстичните мерки за цялата страна идва след като смъртни случаи от COVID-19 на Апенините скочиха с 97 в понеделник до 463. Само за последните 2 дни жертвите на коронавируса в страната са 230.

Властите отчетоха и скок с 1807 случая на смъртоносния вирус, което увеличи общият брой на заразените до 9172, което превръща Италия в държавата с най-много случаи след Китай.

Нов пик на коронавирус в Италия, Милано и Венеция са под карантина (ВИДЕО)

Нов пик на коронавирус в Италия. Правителството постави под задължителна карантина 16 милиона души в региона Ломбардия и в 14 провинции...

Ситуацията по света

Докато разпространението на вируса се забавя в Китай, където възникна през декември, той набира скорост в други части на света, включително Италия.

Представители на Световната здравна организация заявиха в понеделник, че е успокояващо, че вирусът е контролиран в Китай и други страни като Сингапур. Въпреки това, сега вирусът присъства в повече от 100 страни по света, а случаите в световен мащаб надхвърлят 100 000.

"Случващото се е в нашите ръце. ... В много страни нещата ще се влошат, преди да се подобрят", каза д-р Мария Ван Керхове, технически ръководител на програмата на СЗО за извънредни ситуации.

Приблизително 93% от случаите в световен мащаб са концентрирани в четири страни: Китай, Южна Корея, Италия и Иран, посочват служители на СЗО. "Абсолютно виждаме светлина в края на тунела, но колко бързо ще стигнем зависи от това, какво правят държавите", казват здравните експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа