Да родиш в бомбоубежище (СНИМКИ)

1993
Да родиш в бомбоубежище (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

В 18 часа зловещият звук на сирената разцепва тишината над Николаев. Много спокойни, с ръце, опрени на големите си кореми, родилките бавно се спускат два етажа по-долу към мазето на родилно отделение № 3 в този украински град, обстрелван ожесточено от руските сили.

Мълчаливо жените се настаняват по импровизираните си легла. Те са в родилното от два или три дни, но вече са свикнали. Седем жени, на които им предстои да родят всеки момент, разказва в един от репортажите си АФП. Видео може да видите ТУК.

Момиченце изпя песента от "Замръзналото кралство" в бомбоубежище в Киев, Идина Мензел го поздрави (ВИДЕО)

Малко украинско момиченце бе заснето да изпълнява красив вариант на известната песен "Let It Go" ("Слагам край") в бомбоубежище в Киев....

Една от тях, Наталия Резникова, която чака третото си дете, момче като предишните две, казва: „Не се паникьосвам. Но се моля да не се наложи да раждам в мазето.“

Лекарите са се постарали да направят мазето уютно доколкото това е възможно. Дори са пренесли диван и аквариум с успокояващ шум. 

„В мирно време това беше място, използвано от водопроводчици и техници. Сега тук раждат родилките. Преди 4-5 дни имахме две жени, които раждаха едновременно“, разказва главният лекар Андрий Хрибанов, който си спомня с трогателна точност теглото на новородените „5,18 кг и 5,4 кг“ .

По време на сирените и бомбардировките, ако екипът няма време да свали жените в мазето, раждането става в коридора на акушерското отделение на втория етаж, където „между две стени е малко по-безопасно ”, казва д-р Хрибанов.

Хирургичната зала за проблемни раждания или цезарово сечение се намира на четвъртия етаж на сградата, "но е много рисковано да я използваме, защото имаме нужда от светлина и ставаме мишена", продължава лекарят. Той е истински щастлив, че от 49 раждания от началото на войната се е наложило да се направят само три цезарови сечения.

Цигулка в бомбоубежището: Музиката също може да бъде начин за съпротива (ВИДЕО)

Музиката също може да бъде начин за съпротива. Криейки се от снарядите в бомбоубежище в Харков, украинката Вера Литовченко се опитва да...

Почти половината от тези 49 раждания тук от 24 февруари насам са протекли в мазето.  

„От Министерството на здравеопазването ни посъветваха да поставим голям червен кръст на покрива на родилното, но видяхме какво се случва, не се спазва никаква конвенция“, продължава д-р Хрибанов. Много украински болници са засегнати от руските бомбардировки, а трагедията в обсадения Мариупол, където преди дни беше ударен родилен дом, е в съзнанието и страховете на всички.

До момента руските сили са повредили 117 болници, 7 от които не могат да бъдат възстановени, съобщава украинското Министерство на здравеопазването, цитирано от УНИАН.

украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com