Ден на предсрочни избори във Великобритания - кой ще победи?

8445
Ден на предсрочни избори във Великобритания - кой ще победи?
Снимка: Getty Images/Guliver

Вчера (7 юни) във Великобритания приключи предизборната кампания на предсрочните парламентарни избори в страната, които ще се проведат на 8 юни. Гласуването започва в 07:00 часа британско време (09:00 часа българско време) и ще приключи в 22:00 часа (24:00 часа българско време). Чак след това ще започне същинското преброяване, за да стане ясно как ще бъдат разпределени 650 места в британския парламент. А самата кампания беше белязана от терористични нападения, което допълнително затруднява анализаторите в предвиждането на резултатите от изборния ден, пише агенция „Франс прес“.

В заключителните си мероприятия лидерите на двете основни партии – премиерът Тереза Мей от Консервативната партия и Джеръми Корбин от Лейбъристката партия, ще заложат на градски центрове, чийто вот може да се окаже от съществено значение за резултатите от вота.

Последните прояви на министър-председателя ще са в Ийст и Уест Мидландс, докато Корбин се очаква да участва в шест митинга в Англия, Шотландия и Уелс.

На 18 април Мей шокира Великобритания с решението си да свика предсрочни избори, надявайки се да превърне огромното преимущество, давано й от социологическите агенции, в също толкова голямо мнозинство в Камарата на представителите, където тя в момента държи малка преднина от едва 17 места в 650-членния законодателен орган.

Но в хода на кампанията дневният ред започна да се измества от напускането на ЕС – най-силната карта на Мей - към вътрешната политика и позициите на премиера по отношение на сигурността, които пък са едни от предпочитаните теми за Корбин.

Англия - пред социално разцепление

„Уж сме индустриална държава, а все повече хора нямат пари дори за храна”, казва един пастор. В бедните региони на Северна...

Социологическите проучвания, които след референдума за Brexit се славят с липсата си на надеждност, предвещават победа за Мей, въпреки че не изключват тя да е с малко мнозинство или дори без мнозинство. Според цитирано от The Guardian проучване преднината на консерваторите пред лейбъристите е 12%.

Във вторник Мей се опита да върне посланието на кампанията обратно към Брекзит, посочвайки, че ще бъде „силен и непоколебим“ лидер на британската борба с Брюксел, където официалните преговори за излизането от състава на Европейския съюз трябва да започнат на 19 юни.

„Дайте ми подкрепата си да поведа Великобритания, дайте ми властта да говоря от името на Великобритания, дайте сила на ръката ми, тъй като ще се сражавам за Великобритания“, каза Мей по време на реч в град Стоук он Трент – населеното място с най-голяма подкрепа за излизане от ЕС по време на референдума.

Въпреки че на Корбин се гледа като на необичаен лидер, който преживя бунтовете на своите собствени депутати, той набра инерция по време на предизборната кампания и редовно привлича големи тълпи на своите митинги. Лейбъристите увеличиха подкрепата си благодарение и на съперниците си консерватори, които в публикуваната на 18 май програма предвижда повече разходи за възрастните – мярка, определена от таблоидите като „данък деменция“. Това обещание засегна основната група поддръжници на партията и накара Мей да се отдръпне от идеята за поставяне на таван на разходите, което допълнително й навлече критики за това, че е ненадеждна.

Корбин също така атакува Мей с темата за сигурността, една област, в която консерваторите традиционно се възприемат от избирателите като по-силни в сравнение с лейбъристите.

Българин е пострадал при атентата в Лондон

Български гражданин е пострадал при нападенията в Лондон на 3 срещу 4 юни. Това съобщи пресцентърът на Министерството на външните работ...

Последният кабинет на Консервативната партия беше разклатен от няколко терористични нападения в страната от миналия юли насам, когато Мей беше назначена за премиер. Преди това тя заемаше поста на вътрешен министър в продължение на шест години.

Корбин я нападна заради това, че докато е заемала министерския пост, е намалила драстично броя на полицаите, обещавайки да наеме повече кадри за кварталните патрули – тактика, която според нея ще създаде щит срещу джихадизма.

В рамките на кампанията бяха повдигнати въпроси и за прехваления образ на британските служби за сигурност, на чийто фон от март насам бяха осъществени три терористични атентата, оставяйки 34 загинали и около 200 ранени, като във всички от тях бяха замесени извършители, известни на властите.

При последното нападение, дело на трима мъже, врязали се с автомобил в минувачи на Лондонския мост, загинаха седем души. Единият от извършителите Курам Шазад Бът е бил известен на британските разузнавателни служби. За друг от нападателите Юсуф Загба италианската прокуратура е предупредила британските властите, че е той е разглеждан като „възможен заподозрян“ през 2016 г.

През последните месеци беше извършен и най-кървавият терористичен акт във Великобритания, при който атентаторът самоубиец Салман Абеди отне живота на 22 души на концерт в Манчестър през май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа