"Десен сектор" се оказа ябълка на раздора в Украйна, армията се намесва

16200
"Десен сектор" се оказа ябълка на раздора в Украйна, армията се намесва
Снимка: Getty Images/Guliver

Конфликт пламна между украинското правителство и влиятелната екстремистка организация "Десен сектор", която отскоро стана официално част от въоръжените сили на страната.

От своя сайт организацията призова украинските военни да не изпълняват заповедите на командирите си. "Създадена е ситуацията, когато властта, преследвайки своите меркантилни интереси и неясни договорености с врага, се опитва да унищожи "Десния сектор". Обръщам се към командирите на бойците на Въоръжените сили на Украйна с призива да не изпълняват престъпните заповеди на командването. Да се изправим заедно срещу престъпните заповеди на властта така, както сме се изправили срещу външния враг", гласи обръщението на командира на доброволческия корпус на организацията Андрей Стемпицки.

По-рано "Десен сектор" обяви, че ще организира протестни акции пред президентството и призова да се проведат подобни протести пред сгради и учреждения на местните органи на властта из цялата страна.

Междувременно вчера бойци от две десантни бригади на украинската армия обкръжиха базата на "Десен сектор" в Днепропетровска област. "Срещу базата на "Десния сектор" е насочено тежко въоръжение на украинската армия", се казва още в изявлението на Стемпицки. Обкръжените членове на организацията призовават "колкото се повече медии" да дойдат на базата и искат помощ в социалните мрежи.

"Нашата база бе блокирана без никакви предупреждения от десантни подразделения на 25-та и 95-та бригади заедно с бронетехниката и тежкото въоръжение. Дадох заповед на всички подразделения на "Десния сектор" да не предават оръжието си", заяви лидерът на организацията Дмитрий Ярош.

По-рано украинското министерство на отбраната поиска от организация да изтегли своите хора от линията на съприкосновение в Донбас. Въпреки съпротивата на ръководството на "Десен сектор", бойците му бяха изтеглени на 10 април.

Без парад на победата в Киев за 9 май

Киевската управа реши да не провежда военен парад по случай 70-та годишнина от победата над нацизма в Европа и 70-та годишнина от края ...

"Десен сектор"

Организацията "Десен сектор" отдавна е считана за неофашистка. Неин лидер е Дмитрий Ярош, а най-близки негови сътрудници са главният координатор Андрей Тарасенко и Андрей Стемпицкий. Според "Украинская правда" Ярош е бил консултант на председателя на Украинската служба за национална сигурност Валентин Наливайченко.

В "Десен сектор" влизат разнообразни националистически организации, включително такива с наименование УНА - УНСО (Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана), Комитет за освобождение на политзатворниците и Черен комитет. Всъщност се смята, че самата организация е сплав от различни футболни агитки, като точно затова в името ѝ присъства думата "сектор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа