Джеймс Клевърли: Войната в Украйна не е холивудски филм

2051
Джеймс Клевърли: Войната в Украйна не е холивудски филм
Снимка: Getty Images

Най-хуманният и ефикасен начин за по-бързо прекратяване на войната в Украйна е да се окаже на Киев по-голяма военна подкрепа, заяви външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли по време на дискусия в Атлантическия съвет.

По време на дебата относно ролята на Великобритания в един все по-противоречив свят Клевърли се спря на войната в Украйна и на начините за противодействие на Русия на световната арена.

"Сега се намираме в период на повишен риск и нестабилност, който вероятно ще продължи и след 2030 г.", се казва в Интегрирания преглед на Обединеното кралство, публикуван през март като актуализация на стратегическия документ от 2021 г.

"През това време преходът към многополюсен, фрагментиран и оспорван свят се случи по-бързо от очакваното", се казва в него.

Цитирайки поговорка на британски политик, Клевърли заяви, че "най-лошата битка е равностойната и честна битка, защото се проточва във времето и има много щети и смъртни случаи". Той заяви, че именно затова правителството на Обединеното кралство се е изказало за по-голяма военна подкрепа за Украйна.

"Казахме, че постоянно ще правим преглед на това, от което Украйна се нуждае, за да успее в самозащитата си. Ще гледаме как се защитават, как отблъскват тази агресия, как си връщат земята."

Според Клевърли, Западът трябва да признае, че е възможно да няма прост, бърз и решителен пробив, благодарение на който украинците да спечелят войната. В тази връзка ще трябва да продължат да търсят възможности за засилване и ускоряване на подкрепата, която оказват на Украйна.

"Няма да спекулирам за това какъв точно характер би имало това, особено преди евентуалното контранастъпление тази пролет. Единственото, което бих казал, е, че това не е филм. Във филмите това е много, много лесно."

Клевърли заяви, че съюзниците трябва да действат бързо и да окажат материална подкрепа на Киев. "Ако спестяваме неща за черни дни, това е черният ден. А когато постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлуе в свой съсед, това е въпрос, който е толкова фундаментален за нашата международна архитектура на сигурност, че трябва да реагираме, и то решително."

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05. - Евросъюзът с нов пакет санкции за Русия

Изминаха 14 месеца от старта на войната в Украйна. За тази период нещата на фронта постепенно стигнаха до състояние на равновесие. В До...

"Трябва да бъдем реалисти. Това е реалният свят. Това не е холивудски филм. Нещата са сложни. Нещата са объркани. Нещата са трудни. Нещата ще станат страшни. Ще очакваме да чуем ескалиращи думи, излизащи от устата на Владимир Путин. Трябва да бъдем готови за това. Трябва да имаме решение на този въпрос, за да продължим да постъпваме правилно".

ОЩЕ: Подоляк: Не правете от украинското контранастъпление холивудски филм

Той каза, че във филмите, когато една държава бъде нападната, това ще бъде последвано от международен протест и в крайна сметка контраофанзивата ще реши целия проблем.

"Това е прекрасен финал, (но) реалният свят не работи така."

"Нашето мнение е, че Украйна трябва да успее, трябва да победи. И най-хуманният начин да се направи това, за да бъде постигната бързо победа, е да ѝ се дадат инструментите, от които се нуждае, за да си свърши работата, и да ѝ се дадат тези инструменти тук и сега."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа