Джонсън хитро отказа на Мицотакис връщането на мраморните скулптури от Партенона

2259
Джонсън хитро отказа на Мицотакис връщането на мраморните скулптури от Партенона
Снимка: iStock/Guliver

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че бъдещето на мраморите от Партенона не е въпрос на министри, след като гръцкият му колега отправи нова молба да върне безценните скулптури в Атина, съобщи в. „Дейли Телеграф“.

Кириакос Мицотакис настоя, че мраморите, които се съхраняват в Британския музей, са били „откраднати“.

Джонсън каза, че разбира „силата на чувствата“ на гръцкия народ, но Мицотакис ще трябва да отнесе каузата си към попечителите на Британския музей, тъй като това не е правителствен въпрос.

През последните години Джонсън категорично защитава правото на музея да запази артефактите, взети от Партенона в Атина в началото на 19-ти век от лорд Елгин, посланик в Османската империя, която обхващаше Гърция по това време.

Като президент на дебатиращото общество на Оксфордския съюз, докато беше студент в Оксфорд, Джонсън организира дебат, озаглавен: „[Тази камара вярва], че мраморите на Елгин трябва да бъдат върнати в Атина.“

Той покани тогавашния гръцки министър на културата, бившата актриса Мелина Меркури, да се обърне към Съюза преди дебата през юни 1986 г. Тя беше страстен застъпник за завръщането на скулптурите.

Но докато Мицотакис тълкува това като знак, че Джонсън някога е подкрепял репатрирането на скулптурите, „Дейли Телеграф“ разбира, че премиерът е написал статия за студентско списание, в която твърди обратното, когато е бил студент.

По време на срещата им на "Даунинг Стрийт" Мицотакис предложил на Джонсън, че Гърция може да заеме някои от най-известните си съкровища на Британския музей като част от сделката за връщането на 2500-годишните скулптури, но Джонсън не помръдва от официалната държавна позиция.

Мицотакис казал: „Нашата молба не е нещо мимолетно. Ще продължим да изграждаме много надеждната кауза пред британската общественост за събирането на едно място на мраморите в музея на Акропола. Това е важен въпрос за нашите двустранни отношения не само от политическа гледна точка, но и от ценностна гледна точка и ние трябва да направим всичко възможно, за да постигнем целта си.“

Статуите от Партенона довели до брака между Джордж Клуни и Амал

Холивудската звезда, американскиат актьор и режисьор Джордж Клуни заяви в интервю, че дискусиите, които е водил със съпругата си Амал о...

Говорител на британското правителство каза: „Премиерът Мицотакис повдигна въпроса за скулптурите от Партенона. Премиерът каза, че разбира силата на чувствата на гръцкия народ по този въпрос, но повтори дългогодишната позиция на Обединеното кралство, че този въпрос е за попечителите на Британския музей. Лидерите се съгласиха, че този въпрос по никакъв начин не засяга силата на партньорството между Обединеното кралство и Гърция.“

Британският музей настоява, че той е законният собственик на мрамори, тъй като лорд Елгин е получил разрешение да ги премести от османските владетели.

Мицотакис каза пред „Телеграф“ преди срещата, че мраморните статуи са били „откраднати“ и че Джонсън е имал възможност да популяризира Global Britain, като ги върне в жест, който според него ще бъде аплодиран в международен план.

Гръцкото правителство винаги е казвало, че няма автентични документи, които да подкрепят твърденията на музея за собственост върху статуите.

Музеят твърди, че има обществена полза скулптурите да бъдат разделени между две места, където те могат да бъдат видени от по-широка публика, но позицията на Мицотакис е, че статуите могат да бъдат оценени напълно само на първоначалното си място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа