Дмитро Кулеба пред ООН: Русия пренебрегва гласа на света

1184
Дмитро Кулеба пред ООН: Русия пренебрегва гласа на света
Снимка: Getty Images

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини днес пред Общото събрание на ООН Русия, че е "пренебрегнала гласа" на мнозинството, предаде Франс прес. 

"За съжаление Русия пренебрегва волята на световното мнозинство, тя продължава агресията си и продължава да хвърля все повече хора в пожара на войната", заяви Кулеба на заседание на Общото събрание две години след началото на руската инвазия в Украйна.

"Русия няма да може да игнорира гласа на мнозинството в света, ако приемем принципна позиция и действаме заедно", отбеляза той и призова всички страни членки да участват в мирна конференция, която предстои да бъде организирана в Швейцария и ще е посветена на мирната формула от десет точки на украинския президент Володимир Зеленски. 

Още: Кулеба: Да интервюираш Путин през 2024 г. е като да дадеш думата на Хитлер през 1944 г.

Швейцарският външен министър Игнацио Касис впрочем покани всички държави членки да участват в конференцията, планирана да се състои до лятото. 

Русия обаче отхвърли идеята. "Не бива да губим времето си с безплодните планове на Киев да преговаря въз основа на т. нар. формула за мир на Зеленски. Това не е нищо повече от ултиматум и опит да се въвлекат колкото може повече страни в безкрайни срещи за един утопичен проект", заяви руският посланик в ООН Василий Небензя.

Множество европейски външни министри, включително британският Дейвид Камерън и френският Стефан Сежурне, пристигнаха днес за това заседание на Общото събрание и за заседанието на Съвета за сигурност по-късно през деня.

Още: Кулеба: Зеленски има конституционното право да уволни Залужни

Западът искаше да покаже политическата си подкрепа за Украйна в момент, когато украинската армия е отслабена от блокирането на американската помощ, неуспеха на лятното си контранастъпление и растящия недостиг на хора и боеприпаси, отбелязва АФП.

За разлика от миналата година обаче, днес не е планирано гласуване предвид това, че войната между Израел и "Хамас" сега е в центъра на дипломатическите битки на ООН.

През февруари 2023 г. Общото събрание на ООН за пореден път настоя за "незабавно" изтегляне на руските войски, нахлули в Украйна година по-рано, гласувайки с огромно мнозинство (141 гласа "за", 7 "против" и 32 "въздържал се") резолюция, призоваваща също за "справедлив и траен" мир.

Още: Кулеба: Унгария няма да може да налага вето върху отделни части от 50-те млрд. евро

Оттогава обаче "настроението се промени", коментира дипломатически източник, споменавайки риска Украйна да загуби подкрепата на арабските страни, въздържайки се на гласуванията в Общото събрание на призови за прекратяване на огъня в Газа, предаде БТА.

Три предишни резолюции, свързани с руската инвазия, получиха между 140 и 143 гласа "за", като шепа държави системно гласуваха "против" (Русия, Беларус, Сирия, Северна Корея), а по-малко от 40 се въздържаха от гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа