Днес в света има толкова бежанци, колкото през Втората световна война

12857
Днес в света има толкова бежанци, колкото през Втората световна война
Снимка: БГНЕС

Днес броят на бежанците по света се равнява на този от времето на Втората световна война. Стряскащите данни изнесе генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, предаде БТА.
"След Втората световна война никога досега не е имало толкова голям брой бежанци, разселени лица, хора, търсещи убежище. Никога преди към ООН не са се обръщали толкова много хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, храна и други важни провизии", каза Бан Ки Мун на 69-тата сесия на Общото събрание на ООН.
 
Той предупреди, че "човешките права са под атака" в целия свят. "От бомби до обезглавявания, от преднамереното гласуване на цивилни до нападението на болници, приюти и хуманитарни конвои на ООН, правата на човека и върховенството на закона са под атака", заяви ръководителят на ООН.
 
Бан се позова на "новите дълбини на варварството", извършвано от джихадисти в Сирия и Ирак, като спомена дълъг списък от световни кризи – войната в Газа, насилието в Украйна, Южен Судан и Централноафриканската република.
 
"Това е ужасна година за принципите, залегнали в Хартата на Обединените нации, която поставя мира и сигурността в центъра на своята мисия", каза Бан.
 
Повече от 140 лидери се събраха в централата на ООН в Ню Йорк за шестдневен дебат, в който вероятно ще доминира водената от САЩ кампания за изкореняване на ислямизма в Ирак и Сирия.
 
Утре Бан организира министерска среща за международната реакция на кризата с вируса Ебола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com