Дронове нарушиха полетите на летище "Внуково" в Москва, боевете край Бахмут ескалират (ВИДЕА)

13233
Дронове нарушиха полетите на летище "Внуково" в Москва, боевете край Бахмут ескалират (ВИДЕА)
Снимка: iStock

Най-малко 14 полета, насочени към московското летище "Внуково", бяха пренасочени във вторник, след като руската столица стана мишена на дронове. Спешните служби, цитирани от контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС, съобщиха, че два дрона са били свалени в административния район Новая Москва, а трети – в регион Калуга, югозападно от Москва.

Няма пострадали и щети, твърдят руските власти. В село Валуево пък паднали отломки от дрон. Съобщава се също така, че тази сутрин дрон камикадзе е нанесъл удар на територията на един от военните обекти в Кубинка (Московска област).

Руснаците поразиха жилищна сграда в Суми, има жертва (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руснаците удариха с дрон жилищна сграда в северния украински град Суми. Загинал е един човек, а други 16 са били ранени, съобщи на 3 юл...

От "Внуково", което се намира на 28 км югозападно от руската столица, потвърдиха за пренасочването на полетите към другите московски летища – "Шереметиево" и "Домодедово". Летище "Внуково" е продължило нормалната си работа от 8 ч. местно време, съобщи „Росавиация“ в „Телеграм“.

Кметът на Москва Сергей Собянин обвини Украйна в поредна атака с дрон срещу руската столица и региона около нея. Припомняме, че през май дрон се взриви над Кремъл.

На фронта

(КАРТА) Боевете край Бахмут отново ескалираха, съобщи снощи в „Телеграм“ украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр. "Започва двубой за овладяване на инициативата. Днес врагът се опита да напредне в тази посока, но без успех. А нашите отбранителни сили имаха известен успех", написа тя.

Зеленски: Противовъздушната ни отбрана трябва да стане основа на европейския въздушен щит (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна все още не разполага с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да ...

Ситуацията обаче се променя много бързо. Контролът над едни и същи позиции може да бъде загубен и възстановен два пъти дневно, добави Маляр. "Противникът активно реагира на всички наши действия и създава три отбранителни линии в заплашителни направления. На южния фланг, в района на Клещеевка, нашите войски се сражават, но напредват. За сметка на това боевете продължават на северния фланг".

В самия Бахмут руснаците непрекъснато обстрелват, опитвайки се да нарушат логистиката на украинците и да нанесат максимални загуби. "В същото време нашите защитници не позволяват на противника да се придвижва из града и да поразява с огън вражеските позиции", допълни украинският зам.-министър на отбраната.

На южната дъга около Бахмут Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са прочистили множество полета - североизточно от Клещеевка и по протежение на канала на Донбас. Повечето от последните доклади твърдят, че ВСУ са буквално на прага на Клещеевка. Силите на Руската федерация са били отместени от две важни горски крепости, съобщава един от най-достоверните профили в Twitter, следящ войната в Украйна (NOELREPORTS).

Руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ "Телеграм" канала WarGonzo, пише, че в бахмутското направление Въоръжените сили на Украйна, с подкрепата на артилерията, са провели щурмови операции край Озаряновка, Курдюмовка и Клещеевка. "Руските войски удържаха позициите си. На свой ред те контраатакуваха откъм Берховка и по магистрала М-03 в посока Минковка", твърди той.

Пригожин: Скоро ще видите следващите ни победи на фронта

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин направи първото си от седмица аудиоизявление и заяви в него, че голям...

(КАРТА) В направлението при Херсон позициита на ВСУ остават непокътнати при Антоновския мост. Въпреки че части от моста се срутиха, скривалищата, в които са се окопали украинците, издържат. ВСУ дори са увеличили присъствието си там. Пътят е напълно дистанционно миниран и руснаците едва могат да се приближат без сериозни щети.

ОЩЕ: Гаф на руското военно министерство с Антоновския мост, украинците освобождават още и още земя (ВИДЕА)

Руският "Телеграм" канал "Рибар" съобщава, че в посока Херсон боевете продължават при остров Антоновски, където десантните групи на ВСУ се спускат в района на разрушения мост. "Пълното прочистване на района е затруднено поради постоянния артилерийски огън на ВСУ от отсрещния бряг", гласи информацията.

(КАРТА) При Велика Новоселка, на границата между Донецка и Запорожка област, украинците са напреднали югоизточно от Ривнопил към Старомайорско и се намират в покрайнините на селището. Боевете там вече са започнали. Руснаците са изградили солидна отбрана на хребета южно от Ривнопил, докато ВСУ опитват да преминат тази линия източно от Приютно.

(КАРТА) В направлението Орехов - Токмак (и на юг към Бердянск и Мелитопол) в Запорожка област руският артилерийски обстрел е локализиран в горския хребет югоизточно от Пятихатко. Това потвърждава украинското присъствие там. Ширината на украинския напредък на север - североизток от Работин е с дължина 10-12 км. И руски, и украински източници потвърждават, че боевете се водят в покрайнините на селището.

Какви гаранции за сигурност може да предложи ЕС на Украйна?

Европейският съюз се готви да предложи на Украйна "гаранции за сигурност", съобщи Financial Times. Лидерите на блока се опитват да дого...

"Рибар" посочва, че украинците понесли загуби на хора и техника там. WarGonzo пък пише, че ВСУ имали "малък напредък".

Семьон Пегов казва, че на Донецкия фронт Въоръжените сили на Руската федерация, с подкрепата на артилерията, отново провели щурмови операции в Мариинка и в югозападните подстъпи към Авдеевка, но пак без успех. По посока Луганск украинските войски се опитвали да контраатакуват откъм Торск, но без успех, твърди руският пропагандист.

Междувременно Анна Маляр изнесе данни колко високоприоритетни цели на врага са успели да поразят украинските сили през изминалата седмица. Става въпрос за 94 места с концентрация на войски, 22 зенитно-ракетни комплекса, 19 склада за боеприпаси и 7 командни пункта.

А Германия и Дания обявиха, че ще доставят десетки танкове Leopard 1A5 на Украйна през следващите седмици, по думите на германския министър на отбраната Борис Писториус.

Захранването на АЕЦ "Запорожие" от украинската енергийна система най-сетне е възстановено

За първи път от 4 месеца насам електрозахранването от украинската енергийна система в АЕЦ "Запорожие" най-накрая беше възстановено. Тов...

ОЩЕ: Шойгу: Русия е унищожила 100% от всички "Леопарди", доставени на Украйна от Полша и Португалия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа