X
 
 

Двама претенденти за премиер на Косово

870 0
Двама претенденти за премиер на Косово
Снимка: iStock/Guliver
Който получи повече гласове, той ще стане министър-председател на Косово. Затова се договориха днес на среща лидерът на движение „Самоопределение” Албин Курти и Вьоса Османи - кандидатът на Демократичния съюз за Косово за министър-председател, предаде БГНЕС. Двамата лидери са постигнали споразумение за съвместно управление на страната. Министър-председател ще стане онзи, който е спечелил повече гласове. Разлика от дори само един глас ще бъде от решаващо значение. Централната избирателна комисия на Косово реши днес да започне повторно преброяване на гласовете от 303 от общо 2 547 избирателни секции заради техническа грешка в изборните протоколи.

На проведените в неделя предсрочни парламентарни избори движение „Самоопределение” получи 25,49 % от гласовете, а Демократичният съюз за Косово – 24,82 %. На двете партии ще им се наложи да управляват заедно. Преди няколко дни Албин Курти заяви, че национално обединение с Албания е невъзможно, но е възможна федерация, за да се приближи Косово към ЕС. Курти обяви още, че ако бъде избран за министър-председател, ще уважава символите на Косово, които е критикувал, но по време на срещи с политици от Албания „няма да гледа кое знаме от коя страна е поставено – националното или държавното”. Той ще работи за създаване на общ пазар с Албания, общ регистър на стопанските дейности, съвместна правителствена комисия за външни работи и други.

Косово мисли за федерация с Албания

Вероятният бъдещ премиер на Косово и лидер на движение „Самоопределение” Албин Курти, заяви, че националното обединение на ...

Actualno.com

Етикети: