Двете слабости на Путин, които отложиха смъртта на Пригожин с цели 2 месеца

27087
Двете слабости на Путин, които отложиха смъртта на Пригожин с цели 2 месеца
Снимка: Колаж/Actualno.com

На руския диктатор Владимир Путин му бяха необходими два месеца, за да реши съдбата на бившия си приближен Евгений Пригожин, известен и като негов готвач още от времето, когато осигуряваше кетъринг услуги за Кремъл. Защо бе това забавяне вместо въпросът да се реши бързо още когато Пригожин поде своя бунт, наречен "марш на справедливостта", и стигна до подстъпите към Москва в началото на лятото?

Метежът започна на 23 юни с няколко гневни изявления на Пригожин, че руското военно ръководство е нанесло удари по бойните му части и със закани да въздаде справедливост. На 24 юни наемниците му се придвижиха бързо в Русия без да срещнат някаква сериозна съпротива, превзеха два големи града (Воронеж и Ростов на Дон) и свалиха руски боен самолет, след което се озоваха само на около 200 км от руската столица. По-късно се стигна до споразумение с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко и изглеждаше, че на Готвача на Путин му се е разминало. Още тогава обаче Путин излезе по телевизията и заяви в обръщение към нацията, че "организаторите на този бунт ще бъдат наказани с цялата сила на закона", тъй като метежът им "цели да отслаби държавата". 

И ето че точно два месеца по-късно, на 23 август вечерта, самолетът, на който се твърди, че е бил Пригожин, се разби при странни обстоятелства, а руските власти обявиха, че са открили тялото му. Заедно с него са загинали дясната му ръка Дмитрий Уткин и други сред ръководството на "Вагнер" като Валерий Чекалов, който отговаряше за логистиката на частната военна компания и за "гражданските" проекти на ЧВК извън пределите на Русия. 

ОЩЕ: Смъртта на Пригожин - на 50 км от резиденцията на Путин и наказание за бунта: The Moscow Times 

Кои са причините за забавянето на предизвестения край на Пригожин се опитват да анализират от The Telegraph. Според изданието те са две и се дължат на две слабости в характера на руския диктатор. 

На първо място - Путин обича, когато подчинените му враждуват помежду си. Това ги прави по-слаби и за него е по-лесно да ги контролира.

А втората причина, пише изданието, е склонността на Путин към постоянно отлагане - модел на поведение, който си пролича и в ситуацията с Пригожин. Вместо да прибегне до решителни действия по-рано, Путин изчака наемниците на "Вагнер" да се установят в Беларус, стана свидетел как Пригожин посети срещата на върха Русия - Африка в Санкт Петербург и се снима с африкански лидери, а после и как записа призив от пустинята. И през цялото това време Путин се занимаваше с всичко друго - Черноморската зърнена сделка, Турция, Южна Африка, БРИКС - но не и с метежника.

ОЩЕ: "Вагнер" с огромен кръст в памет на Пригожин, намерени са всичките 10 тела (СНИМКИ) 

А кога именно Пригожин е променил поведението си от подопечен на Путин до негов критик? Според изданието това се е случило след като "Вагнер" изнесоха ожесточените боеве при Бахмут - тогава бяха привлечени 50 000 затворници от руските колонии, за да превземат украинския град. И именно тогава Пригожин "се почувства като командир" и започна да си позволява критики към руския президент и близкия му кръг, най-вече висшето военно командване.

Припомняме, че до момента Путин не е коментирал смъртта на Пригожин. Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън, въпреки че е в отпуск, заяви, че не е изненадан и че случилото се е очаквано като допълни, че "няма много неща, които се случват в Русия, зад които да не стои Путин".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Напрежение между две държави заради нелегалната миграция

Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Задържаха и биха опозиционен лидер в Грузия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com