Един ядрен опит в Сибир. Какво ще значи той за Запада и какво прави Русия

4847
Един ядрен опит в Сибир. Какво ще значи той за Запада и какво прави Русия
Снимка: iStock

Един ядрен опит над Сибир щял да е равнозначен на "ядрен ултиматум" към Запада, докато последиците за местното население нямало да са сериозни – обяви главната редакторка на руската пропагандна телевизия RT Маргарита Симонян, която в началото на октомври разясни в свой видеоклип, че "нищо толкова страшно" нямало да се случи, ако Русия извърши един термоядрен взрив. Западните страни нямало да се усмирят, „докато не ги заболи истински". В света на Симонян Западът явно си няма друга работа освен да мисли как „да удуши Русия“, използвайки за това Украйна.

Злостна пропаганда

Шефката на RT е едно от най-известните лица на руската пропаганда. Тя често се появява във вечерния дискусионен панел и на друг водещ пропагандист от екрана - Владимир Соловьов. Симонян е известна с нейните тиради на омразата срещу Украйна и Запада, особено срещу САЩ. Но очевидно малко е прекалила със странното си предложение за извършването на ядрен взрив на руска територия, тъй като то не само разтревожи зрителите, но и предизвика напрежение в Кремъл: говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че думите на Симонян "не винаги отразяват официалната позиция". В добавка той подчерта, че не смята за полезни подобни дискусии.

Още: ВМС успокояват: Само мини с малък заряд се откриват в Черно море

И все пак такава дискусия се води и най-малко руските депутати вероятно ще си спомнят думите на Симонян тази седмица, когато гласуват в Думата за оттеглянето на Русия от Договора за пълна забрана на ядрените опити. Идеята неотдавна беше лансирана лично от президента Владимир Путин, а после и от председателя на Думата Вячеслав Володин.

"По-голямо равновесие"

Документът е един от последните международни договори за въоръженията, към които Русия все още се придържа. Москва обосновава обсъжданото сега оттегляне от него с това, че САЩ така или иначе никога нямало да ратифицират този договор. Освен това така най-после щяло да се постигне равновесие. Русия и САЩ притежават около деветдесет процента от всички ядрени бойни глави в света.

Договорът за всеобща забрана на ядрените опити беше подписан през 1996 г. от Китай, Русия и САЩ. Но за разлика от американците и китайците, руснаците го ратифицираха през 2000 година, припомня ядреният експерт Павел Подвиг от Института на ООН за изследване на разоръжаването. В интервю за ДВ той казва още, че договорът така и никога не е влязъл официално в сила. Въпреки това петте големи ядрени сили - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания – още от 1990-те години насам се придържат към мораториума върху ядрените опити.

Още: Украински данни: Успешен удар по руско военно летище в Курск с 18 дрона (ВИДЕО)

Индия и Пакистан явно също нямат намерение да правят още ядрени опити след извършените от тях през 1998 година. "Единственото изключение в това отношение е Северна Корея, която дотук е провела шест ядрени опита", посочва Подвиг. Експертът подчертава и това, че въпросният договор за въоръженията се ползва с добро име в света: "Никой няма да си спечели приятели, като провежда нови ядрени опити. А идеите, които сега се обсъждат в Русия под мотото "Хайде да уплашим всички", не са в състояние да стреснат никого. Но пък недвусмислено ще бъдат осъдени", добавя той.

Политически сигнал

Според експерта обаче оттеглянето от договора би изпратило политически сигнал и - поне от чисто правна гледна точка - би било още един повод руснаците да не се придържат към мораториума.

Руският ядрен експерт Максим Старчак от Канадския институт за външнополитически изследвания не би се изненадал, ако Русия наистина скоро извърши серия от ядрени опити, макар засега да няма никакви индикации, че Русия наистина планира такива тестове в близко бъдеще. Между другото, сред ядрените физици няма еднозначно мнение за смисъла от подобни тестове: "Някои са за, други против. Възобновяването им обаче определено ще се нуждае от политическо решение", казва Старчак за ДВ.

Още: САЩ потвърдиха за ATACMS - пратили са на Украйна ракети с по-малък обсег

Според него Русия вече има и подготвена площадка за това - на остров Нова Земя: "Доколкото е известно, там има три места, където могат да се извършват подземни ядрени опити. Мисля, че ако наистина има такива пробни взривявания, те ще бъдат извършени именно там. Защото едва ли можем да си представим подобно безумие с наземен взрив", коментира експертът.

Нова стъпка на ескалацията в Украйна

Планираното излизане на Русия от Договора за забрана на ядрените опити трябва да се приема на сериозно, смятат и двамата експерти. Според Павел Подвиг зад един нов ядрен тест, извършен от Русия, няма да стои никаква военна цел, тъй като единствената цел на такива взривове е да убият възможно най-много хора за възможно най-кратко време. По-скоро така Русия би изпратила сигнал, че е готова да убие "много, много хора: десетки и стотици хиляди, дори милиони“.

Максим Старчак пък е убеден, че планът на Русия е поредна стъпка на ескалация във водената от нея война срещу Украйна. Москва се надява, че САЩ ще видят реална опасност от подобна спирала на напрежението, която ще искат да намалят чрез отстъпки във войната в Украйна.

Още: Украйна атакува мощно Русия с дронове по Белгород, Курск и Крим

 

Източник: Дойче веле

Руска ракетна атака по блокове в Запорожие: Загина млада двойка (СНИМКИ и ВИДЕО)

Четири пъти повече осъдени за държавна измяна в Русия (ГРАФИКИ)

Русия няма нито един кораб с ракети "Калибър" в Севастопол: Сателитни данни

ООН обяви колко струва на Украйна руският взрив на язовир "Каховка"

Докато я съсипват с ATACMS, Русия се фука с нова ракетна установка (ВИДЕО)

Руска паника: Украински десант през Днепър. Русия ще има да страда преди да свикне с ATACMS (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа