Един месец блокада в Англия заради коронавируса

5539
Един месец блокада в Англия заради коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

В Англия ще бъде въведена повсеместна карантина от 5 ноември, която ще продължи до 2 декември. Това заяви на пресконференция британският премиер Борис Джонсън, според когото основната цел на въведеното затягане е да се опита да спре втората вълна на пандемията, съобщава ТАСС, цитиран от БГНЕС.

Според Джонсън кръчмите, ресторантите, магазините ще бъдат затворени в цялата страна, с изключение на тези, които продават продукти от първа необходимост и ще бъде въведена забрана за срещи на хора, не живеещи заедно. "Тези мерки ще бъдат ограничени във времето, те ще започнат в четвъртък, 5 ноември, и ще приключат в сряда, 2 декември", каза премиерът. "Ситуацията е по-лоша от предвидения най-лош сценарий. Ако не предприемем действия, бихме могли да достигнем няколко хиляди смъртни случая на ден", добави той.

Близо 25 000 нови случая на коронавирус във Великобритания

Над 24 700 нови случая на коронавирус са били регистрирани във Великобритания през последното денонощие. Това е вторият най-висок брой,...

В същото време карантината няма да бъде толкова тежка, колкото първата, която британските власти обявиха през март и започнаха да отслабват едва през май. Така че сега детските градини, училищата, университетите ще продължат да работят, парламентът и съдилищата ще работят. Джонсън посочи, че като мярка за подкрепа на бизнеса правителството ще изплаща до 80% от заплатата на хората, които са били изпратени в принудителен отпуск поради карантина. Такива мерки преди това бяха в сила от март до началото на лятото. Властите на останалите административно-политически части на Обединеното кралство - Северна Ирландия, Уелс и Шотландия - определят действащите на тяхна територия ограничения независимо и в момента те са по-строги, отколкото в Англия.

Въвеждането на нови мерки в Англия, която е дом на 84% от 66-милионното население на Обединеното кралство, бе обявено на фона на увеличаване на броя на случаите на коронавирусна инфекция и ускоряване на разпространението на инфекциозната болест в кралството. В събота броят на регистрираните заразени надхвърли границата от 1 милион. Общо в страната са починали 46 555 души от усложнения, свързани с коронавируса, което е най-високият показател в Европа, а над 20 хиляди души се заразяват всеки ден.

На 12 октомври Джонсън въведе тристепенната система от ограничения в Англия. Най-строгите мерки бяха в северозападната част на страната - в градовете Ливърпул, Уорингтън, окръзите Мърсисайд, Ланкашир, Голям Манчестър, Южен Йоркшир и Нотингамшир, където бяха затворени кръчми и барове, казина и зали за игрални автомати, а срещите на хора, които не живеят заедно, бяха забранени. Въпреки това търговците на дребно, ресторантите, училищата и университетите продължиха да работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Руснакът канибал, който си опържи човешко сърце с лук, излезе от затвора, за да воюва в Украйна (СНИМКИ)

Сателитни снимки: Украйна е поразила поне една ракетна установка при последния удар в Джанкой

Черните таксита в Лондон съдят американската Uber за стотици милиони

Първата задача на F-16 в Украйна: Новини от Военновъздушните сили

Литва свиква 10 000 резервисти

Полша предложи "тежка бригада" от войски на ЕС за бърза реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа