ЕК предлага законодателство за защита на търговски тайни

13143
ЕК предлага законодателство за защита на търговски тайни
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия предложи нови норми за защита срещу незаконно придобиване, използване и разгласяване на неоповестена ноу-хау и търговска информация (търговски тайни), които да се превърнат в директива.

С предложената директива се въвежда общо определение за понятието "търговски тайни" и се предвиждат средства, с които жертвите на злоупотреба с търговска тайна могат да потърсят правата си, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

С днешното предложение се цели да се предложи на предприятията необходимата закрила и добре работещи средства за правна защита, ако техните търговски тайни бъдат откраднати или използвани неправомерно. Наличието на надеждна, балансирана и хармонизирана система за опазване на търговските тайни ще предложи на предприятията и научните работници сигурна среда за създаване, споделяне и лицензиране на важна ноу-хау и технология в рамките на единния пазар, смята Брюксел.

Така ще бъде улеснена работата на националните съдилища, които разглеждат дела за присвояване на поверителна търговска информация — те ще могат да се произнасят за отстраняване от пазара на продукти, при които има нарушаване на разпоредбите за търговската тайна, а за потърпевшите от незаконни действия ще бъде по-лесно да получат обезщетение.

"За жалост днес киберпрестъпността и промишленият шпионаж са част от ежедневието на предприятията в Европа. Трябва да се стремим законодателството ни да е в крак с времето, а стратегическите активи на дружествата ни — да бъдат надеждно защитени от кражби и злоупотреби. Защитата на търговските тайни има и по-широки измерения. Настоящото предложение има за цел да се вдъхне повече доверие у предприятията, авторите на идеи, научните работници и новаторите в съвместните проекти за иновации в рамките на вътрешния пазар. Вече няма да им се налага да се притесняват да инвестират в развитие на нови знания заради опасността от кражба на търговски тайни. Това е още една стъпка в усилията на Комисията да се осигури нормативна уредба, благоприятстваща иновациите и интелигентния растеж", заяви комисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Заместник-председателят на Комисията Антонио Таяни добави: "Защитата на търговските тайни е особено важна за малките предприятия в ЕС, които още не са се утвърдили на пазара. При тях търговските тайни са с по-осезаемо значение, отколкото при големите дружества. Отчасти това е заради разходите за патентоване и защита срещу нарушение на правата за интелектуална собственост. Разкриването на търговска тайна или възлово изобретение от конкурентите има пагубни последици за резултатите и бъдещото развитие на МСП. С това законодателство Комисията ще защити жизнеспособността на предприятията в ЕС и търговските им тайни, които са важна предпоставка за развитието им".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа