ЕК ще заведе дела срещу Полша, Унгария и Чехия, ако откажат да приемат бежанци

3524
ЕК ще заведе дела срещу Полша, Унгария и Чехия, ако откажат да приемат бежанци
Снимка: iStock/Guliver

Еврокомисията ще подаде искове срещу Полша, Унгария и Чехия в Съда на ЕС, ако те откажат да приемат бежанци от Италия и Гърция, заяви на пресконференция в Брюксел еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

„Ако някои страни членки не изпълнят задълженията си в близките седмици, трябва да предприемем следващи стъпки и да подадем иск в Съда на ЕС срещу Полша, Унгария и Чехия”, каза еврокомисарят, предаде БГНЕС.

Има ли "чадър" над българските каналджии?

Още преди началото на мигрантската и бежанска вълна беше ясно, че южната граница на България е „пробита“. А днес, когато хи...

Аврамопулос изтъкна, че решението на Съда на ЕС да отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу задължителните квоти за бежанци свидетелства за пропорционалността на мерките на ЕК и всички държави трябва да ги изпълнят: „Те трябва да демонстрират солидарност точно сега, защото в момента определени страни членки се нуждаят от помощ”.

По-рано днес Съдът на ЕС в Люксембург отхвърли искането на Будапеща и Братислава за отмяна на квотното разселване на мигранти, пристигнали в Италия и Гърция.

Европейският съд се произнесе, че „отхвърля жалбите, подадени от Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително разселване на търсещи убежище лица. Механизмът всъщност помага на Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 и е пропорционален”, се казва в решението на съда.

През есента на 2015 държавите от ЕС решиха на тяхна територия да бъдат разселени 160 000 бежанци, които тогава бяха в Гърция и Италия. Квотите за разпределение бяха пропорционални на населението на отделните страни. Унгария се обяви срещу това решение, но Европейската комисия я задължи да приеме 1 300 мигранти.

В момента срещу миграционните квоти се обявяват страните от „Вишеградската четворка” – Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Задържаха 47 бежанци край Пловдив

Рано тази сутрин при рутинна проверка на полицията до Пловдив са спрени два буса, превозващи 47 бежанци от Сирия и Ирак. Сред тях има и...

Унгария и Словакия подадоха иск в Европейския съд с настояване за отмяна на решението на Съвета на вътрешните министри от ЕС от 2015 за задължителните квоти за разпределение на бежанците.

През 2015-16 година беше пикът в миграционната криза. През този период в Европа пристигнаха 2,5 млн. мигранти. Това е рекорд в историята на ЕС.

Междувременно Унгария определи като безотговорно решението на Европейския съд да отхвърли премахването на квотите за мигранти, затова Будапеща ще продължи да търси законни начини, които ще й позволят самостоятелно да решава въпроса за приемането на търсещи закрила на своя територия. Това заяви министърът на външните работи Петер Сиярто, предава TACC.

„Правителството на Унгария счита решението на съда за неприемливо и безотговорно, тъй като поставя под заплаха европейската сигурност“, подчерта първият дипломат на Будапеща, допълни агенция Фокус.

Сиярто увери, че Унгария „ще приеме всички необходими юридически мерки за самостоятелно определяне на това кои да допуска при себе си в страната, и кои не“. Унгарският външен министър допълни, че решението на органа е политически мотивирано и противоречи на интересите на нацията.

Комисар Аврамопулос пред Actualno.com: България пази границите си отлично, ефектът е осезаем

България пази отлично своите граници, въпреки че е подложена на огромен бежански натиск. Това ни радва изключително много, защото това ...

„Битката едва сега започва, нито един човек няма да бъде преселен в Унгария против волята на унгарския народ“, категоричен бе Сиярто.

От своя страна министър-председателят на Словакия Роберт Фицо опреледели като „несправедливо“ спрямо Словакия и Унгария решението на органа, заявявайки, че самите бежанци не желаят да се устроят в страната. Но същевременно той увери, че Словакия ще демонстрира своята солидарност в бежанската криза в области като защитата на външните граници на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа